9 опасни заболявания са морили добитъка през 2018 г.

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

9 са били опасните заболявания, които през 2018 г. са били констатирани на територията на страната, включени в листа с приоритетни заболявания от Закона за здравеопазване на животните, издаден от Европейската комисия, съобщава Аграрен доклад 2019 г. Това са били високопатогенна инфлуенца и нюкясълска болест по птиците, африканска чума по свинете при домашните и дивите прасета, чума по дребните преживни животни, вируса на западнонилска треска, антракс при говеда; туберкулоза по говеда, бруцелоза и ку-треска по дребни преживни животни (ДПЖ). Предвид констатираните огнища от син език през 2014 г. и заразен нодуларен дерматит през 2016 г., през 2018 г. е извършена ваксинация с цел предпазване на животните, възприемчиви към тези болести и опазване на животновъдството в страната, казват от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). В рамките на 2018 г. са констатирани 28 огнища на инфлуенца по дивите птици. Незабавно са предприети мерки за унищожаването на всички заразени и контактни патици в огнищата. През 2018 г. БАБХ регистрира и заболяването чума по дребните преживни животни. През периода юни – юли 2018 г. са потвърдени общо 7 огнища на болестта чума по дребните преживни животни (6 епизоотични огнища в община Болярово, област Ямбол и 1 огнище в с. Кости, община Царево, област Бургас). Дребните преживни животни в трите области – Бургас, Ямбол и Хасково са били под пълно наблюдение и чак през декември 2018 г. инфекцията е била ликвидирана.

Във връзка с констатирано огнище на антракс при говеда в област Търговище, през 2018 г. са предприети незабавно мерки за предотвратяване разпространението на болестта в страната.

В рамките на годината са установени 8 огнища на туберкулоза, възникнали на територията на областите Пловдив (3 броя), Пазарджик (2 броя), Кърджали, Стара Загора и Кюстендил.

През 2018 г. e ликвидирано огнището от бруцелоза по дребните преживни животни, възникнало в с. Вуково, област Кюстендил (3 случая на болни овце). Така, страната е свободна от бруцелоза по едрите преживни животни и бруцелоза по дребните преживни и през 2018 г. и кандидатства за получаване на статут на официално свободна от бруцелоза пред ЕК.

Във връзка с първите случаи на АЧС в страната мерките по ликвидирането на болестта все още продължават.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА