9 лилави здравословни продукта за трапезата

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Колкото по-ярък е лилавият цвят на зеленчуците и плодовете, толкова повече полза има от тях. Такива продукти ще украсят всяка лятна маса, а в комбинация с месо и билки също са много вкусни. Какви лилави храни трябва да ядем?

Цвекло

От тъмночервени до лилави може да бъдат клубените на цвеклото. Този зеленчук съдържа много различни витамини и полезни елементи и най-важното е, че по време на термична обработка те не се разпадат и не губят хранителните си свойства.

Патладжан

Патладжанът съдържа фибри, витамини С, В1, В2, В5, РР, калий, калций, фосфор, желязо, магнезий и натрий. Употребата на този зеленчук намалява холестерола, премахва токсините от тялото, подобрява работата на сърцето, облекчава подуването.

Лилави картофи

Този сорт картофи съдържа четири пъти повече антиоксиданти, много витамини, минерали, антоцианини, придаващи на картофа лилавия цвят. Виолетовите коренни зеленчуци намаляват процеса на стареене, укрепват имунитета, подобряват зрението и еластичността на съдовете.

Червено зеле

Този вид зеле узрява късно и съдържа много повече полезни вещества. В червеното зеле има много антоцианини. Редовната им употреба нормализира процеса на кръвообразуване, работата на бъбреците, щитовидната жлеза.

Лилав карфиол

Това зеле е друг източник на антоцианини. Използването на цветните съцветия предотвратява заболявания на сърцето и кръвоносната система, осигурява насищане с витамин С, фибри, витамин А, фолиева киселина, калций, калий и селен.

Моркови

Лилавите сортове моркови съдържат повече антоцианини и имат силни антиоксидантни свойства. Този зеленчук нормализира нивото на холестерола, понижава кръвното налягане, подобрява кръвообращението и има противовъзпалителен ефект.

Боровинки

Цветът на боровинките е наситено синьо-виолетов. Това малко плодче е класифицирано като суперхрана, тъй като регулира сърдечно-съдовата система, подобрява мозъчната функция, забавя стареенето и помага на червата. Боровинките запазват полезните си свойства дори след замразяване.

Смокини

Смокините съдържат витамини А, В1, В2, В6, С, много минерали и антиоксиданти. В сушените плодове количеството на хранителните вещества се увеличава 3 пъти на 100 грама продукт. Смокините подпомагат храносмилането, извеждат излишната течност от тялото, помагат също така на сърцето и кръвоносните съдове.

Къпини

Къпината също има наситено синьо-черен цвят. Това зрънце се счита за много полезно, то помага за регенерацията на кръвните клетки, подобрява метаболизма, укрепва кръвоносните съдове, премахва солите на тежки метали от тялото.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА