9% ДДС ще важи и през 2023 г., вижте за кои браншове

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Според експерти увеличаване на косвените данъците ще увеличи инфлацията, което може да попречи на присъединяването на еврозоната

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси остави временно намалената данъчна ставка от 9% за ресторантьорски услуги и такива свързани за използване на спортни съоръжения да важи и за догодина. Това се случи при разглеждане на промени в Закона за ДДС на второ четене.

Служебният зам.-министър на финансите Людмила Петкова обаче посочи, че намаляването на данъчната ставка за ресторантьорски услуги е била мярка, за да се намалят последствията от пандемията от КОВИД-19, докато сега няма основание тя да бъде продължавана. Тя посочи, че ефектът е за около 150 млн. лева годишно за ресторантьорските услуги, съобщава БТА.

Председателят на комисията Петър Чобанов и депутат от ДПС отговори, че сега се намираме във високоинфлационна среда и ефектите ще доведат до това, че ще има известно намаление на приходите в бюджета, но може да се окаже, че динамичният ефект е в полза на приходите, тъй като се намираме в нова среда. Това е и антиинфлационна мярка, изтъкна Чобанов. Според него едно увеличаване на косвените данъците ще увеличи инфлацията, което може да попречи на присъединяването на еврозоната.

Комисията прие и предложението на бившия министър на спорта и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Красен Кралев данъчната ставка на 9 процента за доставка на услуга за използване на спортни съоръжения да важи и за 2023 г.

По време на заседанието на Комисия по бюджет и финанси бе прието и 9% ДДС за постоянно да бъде и данъчната ставка на книгите, бебешките храни и хигиенни артикули, както и на вестниците и печатни издания.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА