Корона вирусът се е разпространил сред работниците в най-голямата ферма за аспержи в Долна Саксония, която е и една от най-големите компании за специализирана култура в Германия.
Сезонът на аспержите започна и въпреки всички предпазни мерки и хигиенни правила, има
случайни огнища на корона сред работниците в реколтата
В община Дипхолцс съобщиха за най-голямото огнище във ферма за аспержи и ягодоплодни плодове, съобщава немската преса. Според градските власти, 87 инфекции са потвърдени в поредица от тестове. Хората, които са дали положителни тестове, са изолирани и са в карантина. Общо 1011 души са били тествани във фермата за аспержи, съобщава областният вестник, позовавайки се на говорител за общината.
За 935 души, които са получили отрицателен тест, район Diepholz е разпоредил „домашна изолация с изключение на професионалната дейност“. Областният вестник научи, че им е позволено да ходят на работа, ако нямат симптоми и има строги хигиенни мерки по пътя за работа.
Областта вече беше наложила т. нар. работна карантина за служителите в петък заради „дифузна инфекция“. Полицията е информирана за ситуацията. За хората под карантина се грижи компанията. Компанията е разпределила помещенията за прибиране на реколтата в различни общини в региона, без да е концентрирана на един обект.
Тъй като се твърди, че има и повишен процент на заразяване сред работниците в реколтата в друга ферма в региона, здравните власти предупреждават , че компаниите трябва да направят всичко, за да гарантират, че индустрията не се превръща в точка за корона. Освен това са необходими повишен контрол на безопасността и хигиената на труда от страна на властите. Сезонните работници не трябва да бъдат по-малко незащитени от хората, които работят в офиси или на строителни площадки.
Фермерите се придържат към строги правила
Петер Щробл, управляващ директор на асоциацията на производителите на аспержи в Южна Бавария, обаче се позовава на високите изисквания за защита: Входът е разрешен само за тези, които могат да представят отрицателен тест за корона. Строгите хигиенни концепции се отнасят и за фермите за аспержи: максимум двама работници споделят стая. Настаняването в стаи с четири легла е забранено. Големите общински кухни и санитарни помещения са заменени от малки помещения. Работниците по прибиране на реколтата работят във фиксирани малки екипи.