80% от кайсиите са градобитни, цената им се срина

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Ароматните плодове заминават по 40 ст./кг за ракия

През тази година реколтата от кайсии е много богата, но 80% от плодовете са градобитни и няма къде да се реализират. Това съобщи за Агрозона Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз. В страната не са останали предприятия за сокове, които да изкупуват плодове, само малки количества се вземат от фабрика в Пловдивско. Винпромите и дестилериите за ракия също подхождат много скромно към плодовете, от които се прави не само ароматна кайсия, но и полезни компоти и сокове. Хладилните бази също не приемат все още кайсии, тъй като са заредени с череши и вишни. Най-близкото място, където може да се доставят кайсиите от силистренския край е Летница. Румънците, които обикновено изкупуваха по това време нашата продукция също пазаруват много малко, сподели Търпанова. Освен че са дребни плодовете, те и са от по-стари сортове, които не са предназначени за директна консумация и нямат търсения от сегашните купувачи търговски вид.

Все пак макар и малки количества кайсии се купуват от хората, които искат да си направят прословутата кайсиева ракия. И българи, и румънци вземали от грозноватичките плодове, за да си ги изварят на алкохол. Навъдили се и прекупвачи, които изкупуват от градините плодовете за кайсии и ги предлагат във вътрешността на страната.

40 стотинки вървят кайсиите за ракия, 80 стотинки са по-добрите пресни плодове и 1.20 – 1.30 е плодът за директна консумация.

Съсипаха ни и дъждовете, продължи още Търпанова.  Според нея решение за проблема е защитата от градушки, но не е оптимист за това, тъй като голяма част от овощните градини в региона попада в 15-километровата зона до границата с Румъния, където прелитането на самолети не е разрешено. Нова площадка пък може да осигурява защита до Сливо поле, сочат неофициалните информации.

 

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА