7800 ха у нас раждат биогрозде

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
6 Минути

За потребителя означенията са трудно разпознаваеми и това създава условия за разпространение на имитации, казва гл ас.д-р Десислава Тотева от Института по аграрна икономика

Биологично производство на грозде датира от 80-те години на миналия век. Развива се в почти всички страни на Западна Европа и в САЩ. В началото броят на биологичните стопанства е малък, но през 90-те години започва динамично развитие, вследствие на държавните субсидии и повишения потребителски интерес, казва гл ас.д-р Десислава Тотева от Института по аграрна икономика към Селскостопанската академия в доклад на тема „Перспективи и възможности за развитие на биологично лозарство и винопроизводство в България”. Днес биологично земеделие се прилага в над 110 страни по света, като с най-големи площи биологична продукция от всички видове земеделски стоки са Австралия, Аржентина и Италия.

Към настоящия момент около 7 800 ха с винени и десертни лозя в България са сертифицирани за производство на биологично грозде и вино, а още около 5 000 ха са в преход и предстои да получат сертификат, посочва изследването.

Законодателството фиксира нормите

Нормативно отглеждането на биогрозде е регламентирано у нас чрез редица наредби, които пренасят на практика европейското законодателство в България. Последната действаща наредба за това е Наредба № 22 от 04 юли 2001 г. за биологичното производство на растения, растителни продукти и храни от растителен произход и за неговото означаване. Съгласно документът растенията и растителните продукти са произведени по биологичен начин, когато най-малко две години преди засяване да се прилагат правилата за биоземеделие, а при многогодишните култури, каквито са лозите, най-малко три години. Важно е също така да се повишава плодородието на почвата чрез споменати методи, да се гонят болести и неприятели чрез подхоящи обработки и да се използват биологично произведени семена, разсад и посадъчен материал.

 

Климатът спомага за чистото производство
„Почвено-климатичните условия в България за развитие на лозарство са изключително благоприятни. Климатът се изменя от умерено континентален в северната част на страната към средиземноморски – в южната, което е благоприятна предпоставка за отглеждане както на бяло така и на червено грозде”, казва д-р Тотева. Благодарение на биоклиматичните условия у нас се  формират три големи почвени зони – севернобългарска горско-степна зона, южнобългарска ксеротермална зона и планинска зона, които се отличават с разнообразни почви. Според авторът на изследването в България се наблюдава ниска степен на замърсяване на околната среда с пестициди и химически торове, подходящо териториално разположение на лозарските стопанства, сортова структура с необходимите качества, специалисти и работници с подходящи знания и умения.

Проблемите

„Липсата на финансов ресурс и финансова подкрепа за биологичното производство, дефицитът на достъпна и удобна за ползване информация относно възможностите за ползване на европейски програми и въпроси, свързани със сертифицирането и етикетирането са сред основните проблеми на сектора”, се казва в изследването. За момента за потребителя означенията са трудно разпознаваеми и това създава условия за разпространение на имитации на биологични продукти, което рефлектира върху конкурентоспособността и реномето на биологичните продукти, коментира д-р Десислава Тотева.
Гроздопроизводителите са предпазливи към този тип производство, тъй като техните интереси все още не са добре защитени, а и в повечето случаи биоземеделците са най-проверявани и най-наказвани по отношение на получаването на субсидии. Въпреки това българските биологични продукти притежават голям потенциал за износ на европейския и международен пазар. Над 95% от биологично произведените в България храни се изнасят предимно за Германия, Холандия, Франция, Италия, САЩ, Канада, Арабския свят. Голяма част от износителите смятат, че българските биологични продукти са конкурентоспособни на международните пазари поради превъзходните си вкусови качества, по-ниските цени на реализация и стриктното изпълняване на изискванията за биологично произведена продукция от страна на производителите, се посочва в доклада.

Асортиментът нараства

След присъединяването на България към ЕС започна целенасочена политика за производство на екологично чиста продукция в съответствие с тенденцията за устойчиво развитие на селските райони. С разработването и прилагането на Програмата за развитието на селските райони, Националната агроекологична програма и Националния план за развитие на биологичното земеделие се предприеха специални мерки за прилагане на методи за производство, които да запазват или подобряват качеството на околната среда и да осигуряват подобряване качеството на живот на земеделските стопани и на потребителите. Тези мерки са свързани с развитието на вътрешния и външния пазар на биологични продукти и се отнасят до увеличаване на асортимента и количеството на биологичните продукти, които се предлагат в търговската мрежа, развитие на канали за дистрибуция и създаване на групи производители на биологични продукти и храни, изграждане на ефективна система за контрол и сертификация, финансово подпомагане на производителите, утвърждаване на националния знак за биологична продукция, национални информационни кампании за промоция сред населението, подпомагане на българските производители на биологичен посевен и посадъчен материал в България.
Изследването посочва, че гроздопроизводителите в България са отворени към въвеждането на нови методи за опазване на околната среда и масово проявяват интерес и готовност да прилагат нови екологосъобразни практики при обработването на земята. „Тези нагласи, в съчетание с благоприятните почвено-климатични условия, опит и традиции в лозаро-винарския сектор, дават основание да се каже, че биологичното лозаро-винарско производство в България има перспектива, се заключава в доклада.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА