70% от реколтата със слънчоглед в Ямболско е прибрана

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Средният добив от слънчоглед в Ямболско е около 120 кг. от декар. На места в областта продукцията е под 50 кг. от декар. Това заяви пред Агрозона Николай Димов, земеделски производител и регионален координатор на Асоциация на земеделските производители в България /АЗПБ/ за Ямболска област.

Близо месец по-рано от обичайното започна прибирането на слънчогледа в Ямболско. Прибирането на царевицата също стартира много по-рано, заради трайното засушаване.

Нисък среден добив на прибрания до момента слънчоглед отчитат стопаните в община Стралджа. От ожънатите близо 10 000 декара са изкарани едва около 1000 тона. В общината със слънчоглед са засети над 112 000 дка, но прогнозите са за средни добиви около 100 кг. от дка.

Значително по-добри са средните добиви в общините Болярово и Елхово. Пред Агрозона Николай Димов отхвърли появилата се информация, че на места слънчогледовата реколта достига до 240 кг. от дка. Това са фантастични цифри, къде е този добив, коментира Димов. Миналогодишният среден добив е между 150 и 170 кг. от дка. Тази година е около 100 кг. от дка. В община Тунджа, стопаните задържаха прибирането на слънчогледа, но трайното засушаване принуди и тях да започнат ранна жътва. Песимистични са и прогнозите за царевицата, но като цяло в областта с тази култура са заети малко площи, тъй като климатичните условия за нейното отглеждане не са от най-добрите в страната.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА