7% от добавената стойност на ХВП е консерви

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Преработката на плодове и зеленчуци у нас формира около 7% от добавената стойност на хранително-вкусовата промишленост, отчита анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Признаци на ръст има през последните 1-2 години, особено при външната търговия. Анализаторите отчитат, че за миналата година е изнесена преработена продукция от плодове и зеленчуци на стойност 124 млн. евро като за сравнение вносът на такива продукти през същата година се оценява на 120 млн. евро. С членството на страната в ЕС експортът се увеличава почти 2 пъти, а вносът нараства с около 55%.

Доматите, пиперът и краставиците са сред основните зеленчуци, преработвани в подотрасъла, а през последните няколко години има трайна тенденция за увеличаване на преработката на домати и пипер за сметка на корнишоните.  Членството на страната в ЕС  е довело до намаляване на преработката на основните зеленчуци като за сравнение през 2010 г. доматите, минали през фабриките, са с около 45% под нивата от 2006 година, а пипера с около 47%.

Фактор у нас все още е домашното производство на зимнина. Очаква се обаче за 2018-2022 година, преработката на домати да се увеличи с около 7%, отколкото в  предходния период 2013-2017 година. При пипера се очаква нарастване с около 26%. При корнишоните е възможен ръст в преработката за периода 2018-2022 г. в сравнение с 2013-2017 с около 5-10%, но специалистите посочват, че основата е толкова ниска, че ръстът почти няма да се усети. Средният обем на корнишоните, преработени в периода 2013-2017 година е около 1,8 хил.тона, което е десетки пъти под това, което страната е преработвала преди 20 и повече години.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА