Преработката на плодове и зеленчуци у нас формира около 7% от добавената стойност на хранително-вкусовата промишленост, отчита анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Признаци на ръст има през последните 1-2 години, особено при външната търговия. Анализаторите отчитат, че за миналата година е изнесена преработена продукция от плодове и зеленчуци на стойност 124 млн. евро като за сравнение вносът на такива продукти през същата година се оценява на 120 млн. евро. С членството на страната в ЕС експортът се увеличава почти 2 пъти, а вносът нараства с около 55%.
Доматите, пиперът и краставиците са сред основните зеленчуци, преработвани в подотрасъла, а през последните няколко години има трайна тенденция за увеличаване на преработката на домати и пипер за сметка на корнишоните. Членството на страната в ЕС е довело до намаляване на преработката на основните зеленчуци като за сравнение през 2010 г. доматите, минали през фабриките, са с около 45% под нивата от 2006 година, а пипера с около 47%.
Фактор у нас все още е домашното производство на зимнина. Очаква се обаче за 2018-2022 година, преработката на домати да се увеличи с около 7%, отколкото в предходния период 2013-2017 година. При пипера се очаква нарастване с около 26%. При корнишоните е възможен ръст в преработката за периода 2018-2022 г. в сравнение с 2013-2017 с около 5-10%, но специалистите посочват, че основата е толкова ниска, че ръстът почти няма да се усети. Средният обем на корнишоните, преработени в периода 2013-2017 година е около 1,8 хил.тона, което е десетки пъти под това, което страната е преработвала преди 20 и повече години.