7,5% е общото увеличение на минималния осигурителен доход в селското стопанство

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Минималният осигурителен доход за 2016 година е договорен само за първата група от квалификационни професии, които са ръководители. Това каза Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието, в коментар за БНР на информацията за увеличения в селскостопанския сектор минимален осигурителен доход в размер на 995 лева.

“Договаряме минимални осигурителни доходи и деветте квалификационни групи професии – за аналитичните специалисти е 750 лева, например.”, каза Светла Василева и поясни, че преговорите, които се водят между синдикати и представителните работодателски организации, се отнасят за наетите работници в растениевъдството и животновъдството и по-специално в спомагателни дейности в селското стопанство. “Общото увеличение, което ние имаме в сравнение с 2015 за 2016 година, е 7,5%.”, поясни Светла Василева. 

Посочените стойности са за наетите в селското стопанство, а не за регистрираните земеделски производители, за които минималният праг се приема с бюджета на държавното обществено осигуряване в края на годината, допълни още председателят на федерацията. “Доходите, които ние договаряме, са за наетите работници, които работят при тях, защото ние ги представляваме, а работодателските организации представляват земеделските производители.”, според Светла Василева. 

Тя допълни още, че броят на осигурените в селското стопанство е около 56 000 души и обясни, че най-вероятно от федерацията ще изискат малко повече информация за еднодневните трудови договори: “Нашето притеснение е да не се отразят еднодневните трудови договори на постоянно наетите работници и за сметка на тях, те да намалеят. Дано те да се запазят така, както сега са насочени – в ръчното производство, в беритбата на плодове и зеленчуци.”

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама