588 микро пивоварни открити за една година

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

 

През миналата година в страните от ЕС са открити 588 нови микро пивоварни, което е с 13 % повече спрямо 2014 г. А в сравнение с 2010 г. техният брой се е удвоил. Това стана ясно по време на организираната в Брюксел от Пивоварите на Европа гала вечер “Бирата служи на Европа.

По време на събитието в белгийската столица специално внимание е било обърнато на устойчивата тенденция за постоянното откриване на нови малки и микро пивоварни на територията на страните от ЕС.  В тази връзка председателят на Пивоварите на Европа Павлос Фотиадис коментира: „Европейският пивоварен сектор преживява своеобразен Ренесанс. В Европа вече се произвеждат над 100 стилове пиво и повече от 50 000 марки бира. Освен големите глобални компании, средно големите предприятия също демонстрират огромен потенциал за иновация, а по-малките пивовари пък успяват все по-умело да достигат до новите поколения. ”

Няма легално определение за крафт пивоварна, но е прието, че това са пивоварни с годишно производство до около 1000 хектолитра, обичайно на мястото на производство  е и мястото на консумация – бирарии и ресторанти. Крафт бирите най-често се произвеждат чрез горна ферментация, не са филтрирани и пастьоризирани. За миналата година у нас има отворена една микро пивоварна. В държави с развита бирена култура като Чехия и Германия обаче в един град има по 4-5 такива пивоварни.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements