През последните няколко години млечните пътеки избухнаха с алтернативни възможности за мляко, а изборът на най-здравословно такова не се свежда само до съдържанието на мазнини. Независимо дали търсите отвъд кравето мляко поради здравословни причини или хранителни предпочитания или просто искате да експериментирате с различни опции, може да се чудите кой тип мляко е най-здравословен за вас.
Ето 5-те най-здравословни вариации на мляко, които да добавите към диетата си.
- Конопено мляко
То се произвежда от смлени, накиснати конопени семена. Те са с високо съдържание на протеини и здравословни омега-3 и омега-6 ненаситени мазнини. По този начин конопеното мляко съдържа по-малко високо количество от тези хранителни вещества, в сравнение с другите растителни млека. То практически е без въглехидрати, но някои марки добавят подсладители, които увеличават съдържанието им. Не забравяйте да проверите етикета на съставките и да купите вариант без добавена захар.
- Овесено мляко
Овесеното мляко е естествено сладко от овеса и богато на въглехидрати. Необичайно е, че съдържа някои разтворими фибри, което го малко по-кремообразно. Разтворимите фибри абсорбират вода и се превръща в гел по време на храносмилането, което спомага за забавянето на храносмилането и ви поддържа сити за по-дълго време. Също така може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната ви захар.
- Бадемово мляко
Млякото се получава чрез накисване на бадеми във вода и след това смесване и прецеждане на твърдите частици. То е вкусна безвредна алтернатива на мляко за хора, които или не могат да понасят лактоза, или избират да не пият прясно кравя мляко, но не е безопасно, ако имате алергия към ядки. То е с ниско съдържание на калории и много по-ниско съдържание на въглехидрати от кравето мляко, което го прави добър избор, ако следвате по-нисковъглехидратна диета. Имайте предвид обаче, че много марки добавят захар. Винаги проверявайте етикета и избягвайте тези, които са подсладени. Въпреки, че то е естествено добър източник на витамин Е, то е с ниско съдържание на протеини и много други хранителни вещества. Много марки са подсилени с калций и витамини А и D.
- Кокосово мляко
Има приятен вкус и е добра млечна алтернатива, която е безопасна, ако имате алергия към ядки. Повечето кокосово мляко, опаковано в картонени опаковки, се смесва с вода, за да се получи консистенция, подобна на кравето мляко. То има дори по-малко протеини от бадемовото, но много марки го подсилват с определени хранителни вещества. От друга страна, консервираното кокосово мляко обикновено е предназначено за кулинарни цели. То е с по-голямо съдържание на мазнини и има много по-характерен кокосов аромат. Мазнините в състава му са малко повече, в сравнение с други растителни млека, но в същото време поради полезността си те помагат за поддържането на по-високи нива на “добрия” холестерол.
- Краве мляко
Кравето мляко е най-често консумираното млечно мляко и добър източник на висококачествен протеин. То е естествено богато на калций, витамини от група В и много минерали. То също често е обогатено с витамини А и D, което го прави много питателна храна както за деца, така и за възрастни. Въпреки това протеинът в кравето мляко е често срещан алерген. Повечето деца го израстват, но някои хора имат алергия през целия живот и трябва да избягват тази напитка и храни, които съдържат лактоза. В допълнение, приблизително 65% от населението има известна степен на затруднение с храносмилането на лактоза.