Не поливайте преди вадене, гледайте люспите
Прибирането на лука не е проста работа. За тази операция трябва да се избере слънчев топъл ден, когато скоро не е имало валежи. А при постоянната динамика на времето през това лято, ще ви е доста трудно да подберете момента. Все пак, ако денят е дошъл, то е добре да огледате и растенията дали са узрели, за да бъдат прибрани. Перата на узрелия лук трябва да са пожълтели и да полягат на земята. Степента на узряване на луковицата може да се установи, като се провери твърдостта й. Ако тя е твърда и плътна, можете да започнете с прибирането на реколтата. Горните люспи на луковицата трябва да са постигнали характерния за сорта цвят – бял, жълт, оранжев, червен и т.н. Люспите на лука гарантират, че луковицата може да се съхранява дълго време, затова ако те все още не са узрели, не бързайте с ваденето от земята.
Моментът на изваждане на лука от земята е много важен. Ако започнете прибирането на реколтата прекалено рано, то главите могат да не издържат дългото съхранение през зимата. Ако пък се заемете с тази работа прекалено късно, то корените на лука могат да започнат да се развиват и така да се изразходят хранителните вещества, запасени в луковицата. Лукът отново ще се развали, при това няма да е вкусен.
Вегетационният период на лука е около 2,5 месеца, така че ориентировъчно можете да пресметнете кога трябва да го извадите.
За да имате качествена реколта от лук, която се съхранява достатъчно дълго през зимата, трябва да приберете растенията внимателно. Първо е добре да откопаете почвата, като откриете поне половината от луковицата, леко да я подкопаете с вила отдолу и така да извадите главата.
Много важно е две седмици преди вадене на лука да не поливате. Ако има дъждове, също трябва да предвидите този срок, тъй като ако има влага в почвата, тя остава в луковицата. Такъв лук не съхне добре след изваждане, което означава, че няма да остане здрав дълго време.