5 начина да облекчим болките при киселини на стомаха

Агрозона
Агрозона
3 Минути

Този месец е изпълнен с  празници, а всеки празник е придружен от обилна трапеза и преяждане. Съчетанието на всевъзможни храни води и до неприятните киселини в стомаха. Ето 5 лесни начина, с които да спрем киселините:

  1. Обилна закуска, скромна вечеря

Едно от най-важните правила във всеки хранителен режим е закуската. Не бива да я забравяме никога. Тя трябва да е питателна и да зареди тялото ни с енергия. Тъй като инсулинът – хормонът, отговорен за преработката на захари и за съхранение на глюкоза, е най-активен в началото на деня, яденето на закуска осигурява добър стимул за метаболитните процеси. С напредване на времето през деня и приемът на храната трябва да намалява. За обяд е добре да хапнем нещо по-леко, но съдържащо протеини, белтъчини и въглехидрати. А за вечеря изберете малко количество храна, която да не бъде подложена на силна термична обработка, пише naturallivingideas.com. Консумирането на обилна вечеря усилва образуването на стомашната киселина.

  1. Ограничете въглехидратите

Ниският прием на въглехидрати може да помогне за подобряване на болезнените симптоми. Това сочи проучване, направено от американски учени през 2006 г. Въпреки че причината за намаляване на киселинен рефлукс чрез ограничаване на въглехидратите е неизвестна, едва 20 грама въглехидрати по-малко на ден значително променят нивата на рН в стомаха.

  1. Носете свободно облекло

Когато имате киселини, не е добре да носите дрехи, които са твърде тесни. Това е така, тъй като те  могат да окажат силен натиск върху стомаха и болките да станат по-силни.

  1. Дъвчете повече

Тъй като слюнката в устата е алкална, е добре да дъвчете повече храната си. Така ще се стимулира по-голямо  отделяне на слюнка, а тя ще помогне за успокояване на киселинния рефлукс. Дъвка, смучене на бонбон, хрупкави зеленчуци като сурови моркови, целина и краставици ще накарат нивата на рН в храносмилателния тракт да намалеят.

  1. Яжте повече фибри за борба с киселините

Храненето с продукти, които имат голямо съдържание на фибри, е от полза за цялата храносмилателна система, тъй като те спомагат за бързото транспортиране на храната през стомаха. Зърнените храни и някои тестени изделия са добър източник на полезни влакна. Добре е да добавите листни зеленчуци към менюто си. Те са с ниско съдържание на мазнини и киселини.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА