40% от земеделските земи в Румъния се намират в райони, застрашени от опустиняване

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Една трета от територията на Румъния и 40 процента от земеделските земи се намират в райони, застрашени от опустиняване, заяви румънският президент Клаус Йоханис в послание по случай Световния ден на околната среда, предаде агенция Аджерпрес.

Той цитира данни на ООН, според които броят и продължителността на сушите в световен мащаб са се увеличили с 29 процента от 2000 г. насам.

„Ако не се предприемат спешни действия, до 2050 г. сушата може да засегне повече от три четвърти от населението на света. Деградацията на земята има пряко въздействие върху доходите и здравето на хората“, предупреди румънският президент.

„Опустиняването влияе отрицателно върху екосистемите, производителността на земеделските земи и жизнения стандарт на хората, особено на тези, които вече са уязвими, като излага на риск както продоволствената сигурност, така и икономиката и околната среда”, посочи Йоханис.

“Добрите мерки, предприети в Румъния през последните години по отношение на залесяването, възстановяването на земите, борбата с опустиняването и управлението на засушаването, трябва да бъдат разширени, а изпълнението им – ускорено”, каза още президентът.

Йоханис посочи, че през последните години в Румъния се прилагат мерки в защита на горите и устойчивото земеделие с помощта на европейски средства.

„Чрез Националния план за възстановяване и устойчивост се осъществяват дейности за залесяване на деградирали и песъчливи земи и за възстановяване на горските местообитания“, отбеляза Йоханис. Той обърна внимание и на развитието на градските гори и възстановяването на зелените пръстени около големите градове, които са изправени пред повишено замърсяване на въздуха.

Според Европейската агенция по околната среда 23% от територията на Европейския съюз, главно в южните държави от съюза, в това число и България, е чувствителна към процеси на опустиняване. 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА