Над 3700 са подадените заявления за регистрация на лични стопанства с прасета

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

3713 са регистрираните лични стопанства, в които към момента има 1393 прасета, съобщи по време на парламентарния контрол министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на питане от страна на народния представител Светла Бъчварова. Стопанствата, в които се отглеждат свине от породата „Източнобалканска свиня”, са 21 и в тях има 1234 животни, промишлените свинекомплекси са 66, като в тях 391 хил. животни, допълни още Танева. Във фермите тип А, които са общо 150 на брой, се отглеждат 19 806 свине, а общото число на стопанствата, които гледат свине, е 3950 със заселени в тях 412 434 броя животни.

С промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност регистрирането на животновъдните обекти по места се въведе кметовете на селищата да извършват посредничеството между дребните стопани и Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) и така да се улеснят стопаните.

„Биосигурността е най-важната и именно с цел нейното гарантиране, постигане и превенция на разпространението на заболявания бяха направени последните промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Има сключени 852 анекса към сключените договори с частнопрактикуващите лекари за контрол, превенция и обслужване на тези обекти”, допълни още министър Десислава Танева.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА