Ето от какво може да ви спаси
В гасената вар се съдържат калий, калций, магнезий. С помощта на варта можете да прогоните гризачи, да се регулира киселинността на почвата и да се използва в строителството. Това обаче далеч не са всички свойства, които има варта. Гасената, или хидратна вар, е известна отдавна в строителството. Тя се образува от резулнтат на взаимодействието с водата и се превръща в готова смес, полезна за двора и градината. Гасената вар се получава в резултат на разреждането в 3-4 литра вода на 10 кг изходен материал.
Как обаче можете да я използвате в двора?
На първо място, гасената вар се използва за варуване на почвата и повишаване на плодородието на терена, особено ако киселинността на субстрата е под 5,5. Гасената вар се прилага и при белосване на дърветата, при борба с различни вредители, за профилактика и почистване на инвентар и помещения и др.
- За варуване. За да регулирате състоянието и киселинността на почвата специалистите препоръчват варуването. Дозирането зависи от състава и киселинността на пръстта и от вида и дълбочината на торовете. За да определите дали киселинността е повишена, можете да се ориентирате по растенията, които се развиват там. Ако има мъх, киселец, лютичета, хвощ и други растения, то киселиннността е висока. Можете да изследвате почвата и с лакмусова хартия, която ще ви ориентира по-точно. При рН над 6,5 не се препоръчва варуване.
- Варосване. За белосване на дърветата варта не се използва самостоятелно, трябва да добавите и син камък, както и глина. Точната рецепта предвижда да вземете кофа около 10 литра, да я напълните с вода, добавете към течността 2 кг гасена вар, 1,5 кг глина и 300 г син камък. Разбъркайте цялото съдържание, като целта е да се получи гъста смес, която е като боза. Нанесете течността равномерно на ствола на дърветата, които предварително сте почистили. Слоян, който нанасяте, трябва да е с дебелина около 3-4 мм. Белосването се прави есенно и пролетно време, за да се избегнат изгарянията на дърветата и за да се премахнат зимуващите вредители.
- Дезинфекция на инвентар и оранжерии. Варта се прилага и за дезинфекциране на различни градински инструменти, както и оранжерии. Тя трябва да се „неутрализира” в съотношение 1:1 с вода и да се остави да изсъхне. След това можете да приготвите варно мляко, което е с 10-20% концентрация. На 1 кг негасена вар вземете 1 литър вода, оставете я да просъхне, след това разредете с 9 литра чиста вода. После с това варно мляко можете да намажете оранжерията, да почистите инвентара и съоръженията, които ползвате в градината.
Бъдете внимателни
Варта се смята за материал, с който задължително трябва да се спазват мерки за безопасност. Сложете си защитни очила и ръкавици. По време на гасенето на варта, трябва да стоите на максимално отдалечено разстояние от съда, в който се случва процесът, тъй като варта силно се нагрява и често пръска. Добре е да се намирате на открит въздух или в добре проветряемо помещение.