2800 дружинки откриха лова за дива свиня

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Всяка от тях трябва да осигури фризер за отстреляните животни

Близо 2800 са ловните дружинки в страната, като поне толкова са и държавните служители от горските и ловни стопанства, които ще контролират по график изпълнението на мерките за биосигурност, информира Атанас Добрев при откриването на ловния сезон на дива свиня в Ловешко. „Този ловен сезон за дива свиня стартира за първи път при реална епизоотична обстановка на навлязла зараза от заболяването Африканска чума по свинете. В тази връзка ловът на територията на цялата страна, трябва да премине при спазване на задължителни мерки за биосигурност.“ , допълни той. Заместник-министърът посочи още, че се очаква ловът да бъде масов, предвид разрешените 3 вместо досегашните 2 дни за групови гонки.

„След излизане от ловните полета ловците трябва да направят дезинфекция както на високопроходимите си автомобили, така и на обувките си. Това трябва да се направи с цел превенция да не се разпространи още заболяването на територията на България. Колкото повече се спазват тези мерки, толкова по-голям е шансът за изкореняване на болестта“, поясни заместник-министърът.

Той допълни още, че ловните дружини трябва да осигурят фризери. В тях трябва да се съхранява месото от отстреляния дивеч до излизане на пробите, които се взимат от всяка отстреляна дива свиня за Африканска чума по свинете (АЧС) и за трихинeлоза.

Заместник-министърът припомни, че тези проби ще се взимат от служители на държавните ловни или горски стопанства, които ще отговарят и за транспортирането на пробите до лабораториите за изследвания.

Ако бъде открито огнище, ловът ще се ограничи изцяло само в радиус 1 км от огнището, а в радиус от 3 км – ще бъде разрешен за индивидуален лов и групов лов без кучета. В останалата част от ограничителната зона до 200 кв. км, ще може да се провежда групов лов с кучета под контрола на горски служители.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА