26 хил. тона пшеница са изнесени за седмица през пристанище Варна

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

През Варненското пристанище са изнесени общо 1 446,6 хил. тона пшеница за периода 1-и юли 2015 – 10-и април 2016 г. като 26,4 хил. тона  от тях са изнесени през последната седмица, сочат оперативни данни, публикувани от МЗХ. Изнесеното до 10-и април е с 33,6% повече спрямо същия период на предходната маркетингова година. Спад е отчетен в износа на ечемик и рапица през пристанището – съответно с около 27% и 44% на годишна база. За поредна седмица през порта не са преминавали товари с двете култури.

Само 6 хил. тона пшеница и 3,2 хил. тона ечемик са изнесени през бургаското пристанище от започването на тази маркетингова година, а експорт на рапица не е реализиран.
За времето юли – декември 2015 г. от България са изнесени общо 2 283,8 хил. тона пшеница, 372,3 хил. тона ечемик и 245,4 хил. тона рапица, сочат предварителните данни на националната статистика. Увеличение с 13% има при износа на пшеница спрямо същия период на предходната година, но при ечемика и рапицата се наблюдава спад съответно с 27% и 46%.

През последната седмица през варненския порт са изнесени 26,8 хил. тона царевица и 16,5 хил. тона слънчоглед. Сумарният експорт на царевица през пристанището от началото на настоящата 2015/16 маркетингова година до 10-и април 2016 г. намалява с 54% на годишна база, а на слънчоглед – с около 24%.

Износ на царевица и слънчоглед продължава да не е реализиран през пристанищната инфраструктура в Бургас.

Общият износ на царевица за времето септември – декември 2015 г. е в размер на 665,9 хил. тона, а този на слънчоглед – на 278,5 хил. тона, което е съответно с 59% и 41% по-малко на годишна база, според предварителни данни на НСИ.

От оперативните данни става ясно, че у нас от 1-и юли 2015 г. до 10-и април 2016 г. няма внос на зърнени и маслодайни култури през  пристанищните терминали във Варна и Бургас.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама