2236 ракети за градозащита са изстреляни до момента

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Работи се върху създаването на взаимоспомагателен комплексен фонд за обезщетение на земеделските производители

2236 ракети за градозащита са изстреляни до този момент от Изпълнителната агенция борба с градушките (ИАБГ). Направени са 68 въздействия и са обработени 255 градоопасни клетки. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на регулярното заседание на Комисията по земеделие.

През тази година са се увеличили и защитаваните площи, поради новоизградените през изминалата година ракетни площадки на територията на страната. Общата площ, защитавана от агенцията е около 22 млн. дка., докато защитаваните с ракетен способ земеделски площи представляват 1/3 от общите за страната.

До края на месеца финализират поръчката за градозащита със самолетен способ над Добруджа

Предстои незащитаваните досега територии да бъдат покрити със самолетен способ, като първо такъв ще стартира в Североизточна България. Обществената поръчка по проекта бе направена през април и до края на този месец предстои да бъде финализирана и да бъдат сключени договорите с изпълнителите и агенцията ще има възможност да покаже, че този способ е ефективен. Паралелно с това се водят преговори и с Румънските власти, за да бъдат използвани техни радари за градозащита, които да осигурят необходимите данни за пълно покритие на територията на страната до река Дунав.

Взаимоспомагателен комплексен фонд за обезщетение с възможност за съфинансиране от Европейската комисия

По отношение на Законопроекта за градозащита, министър Танева съобщи, че към момента има сформирана работна група от МЗХГ и ДФ „Земеделие“, която работи върху създаването на взаимоспомагателен комплексен фонд за обезщетение на земеделските производители, който ще стартира с покриване на щети от градушки, но ще има тенденция да спомага и за пораженията, нанесени от сушата. Участието във фонда ще бъде доброволно и всеки от производителите може да реши сам с какъв процент от площите си да участва. Европейската комисия е предоставила възможност за съфинансиране на обезщетенията при щети от климатични събития. Към момент в страната обаче липсва годен бенефициент, който да участва по мярката за управление на риска.

Към настоящия момент периода не се определя като такъв с висок интензитет на градушките, коментира още Танева, като посочи, че само един земеделски производител от района на Бургас е подал заявление за обследване, в следствие на следи от ситна градушка.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА