2021: Повече БГ плодове, кайсиите с тройно по-добра година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Продукцията от дини и пъпеши тази година бележи ръст от респективно 36,5% и 25,1% спрямо същия период на 2020 г., в резултат на комбинация от нарастване както на реколтираните площи, така и на средните добиви, отчитат от земеделското министерство. Така например, през 2021 г площите с дини са близо 5 хил. ха, което е ръст от над 7% спрямо година по-рано, когато също имаше увеличение на земите с тази култура. Официалните данни сочат, че добивите са около 2 тона на декар, което отново е увеличение, а цялото произведено количество се равнява на 85 325 тона. При пъпешите увеличението при площите е двойно по-голямо – 14%, като терените с пъпеши са 2 778 ха. При среден добив от 1110 кг от декар добивите се равняват на 27 353 тона досега.

При малините и кайсиите тази година също се отчита растеж – респективно с 41,7% и над три пъти повече спрямо година по-рано. И при двете култури се наблюдават съществено по-високи средни добиви от декар, а при кайсиите това е съчетано и с по-голям размер реколтирани площи. При кайсиите средните добиви се равняват на 781 кг от декар, което е двоен растеж спрямо година по-рано, когато годината беше трудна. Производителите на малини пък събиран по над 450 кг от декар продукция.

Засега производството на праскови, круши, сливи и ябълки изостава с между 1,3% и 35,1% на годишна база. В начална фаза е кампанията по прибиране на реколтата от десертно и винено грозде, като до момента и при двата типа лозя се отчита увеличение на средните добиви спрямо година по-рано.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА