Световното производство на месо през 2019 г. ще възлезе на 335 млн. тона, което е с около 1% под равнището на 2018 г. След почти две десетилетия на постоянен растеж това е първото отклонение от тенденцията, като причините се коренят в големите поражения от АЧС в Китай и още няколко държави от Източна Азия, сочат анализите на ФАО за развитие на пазарите на месо.
Намалението в производството ще понижи консумацията, като се очаква спадът да е по-голям – около 2,1%, вследствие от растящите цени. Прогнозира се средногодишното потребление на глава от населението да е около 43,3 кг, съобщават от САРА.
Ръст на цените на свинското месо в ЕС с 31% на годишна база отчита последния доклад на Рабобанк за четвъртото тримесечие на 2019 г. Експертите не прогнозират сериозни промени в ценовите нива през следващите месеци, като те се очаква да останат високи и през 2020 г.
Всички прогнози сочат, че световните цени на месото ще продължават да растат. В момента най- сериозен растеж показват цените на говеждото и агнешкото месо, подкрепяни от силното търсене в Китай. По-умерен е темпът на растеж при цените на свинското месо, докато при пилешкото се наблюдава намаление.