2017 г. ще бъде втората най-силна по производство на пшеница в историята

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

2017 г. ще бъде втората най-силна по производство на пшеница в историята. Това съобщават от министерство на земеделието на САЩ в своя последен доклад за пазара на зърно. Според ведомството продукцията от пшеница ще достигне 737,8 милиона тона, изоставайки само с 2 % от рекордната 2016 г. Първите прогнози за световните запаси показва, че те ще останат на високи равнища, а предишните запаси ще доведат до рекордни количества в складовете.

 Износът ще поддържа исторически равнища за пета поред година. В САЩ той ще достигне 27,2 млн. тона, което е с 3 % по-малко с предишния сезон. Европа ще възстанови своите дялове в световния експорт, като изнесените количества ще достигнат 31 млн. тона.

 Крайните запаси за следващия пазарен сезон ще нараснат до 258,3 млн. тона, което е с 2,9 млн. т повече, отколкото в края на миналия период.

 Новият анализ на аграрното министерство на САЩ веднага се отрази и на цените на пшеницата. От петък фючърсите в Щатите вървят надолу. Само за изминалия ден в Чикаго намалението е с 3,5 $ до 155,5 $/тон. В Канзас-Сити спадът е с 4 $ до157,4 $, а в Минеаполис с 2,4 $ до 198,4 $.

 

 

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА