2 години гратисен период получават стопаните, за да очертават нивите си изцяло електронно пред ДФЗ

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Към момента едва около 2200 стопани от 59 000 бенефициента подават заявления изцяло в СЕУ

2 години гратисен период ще получат стопаните относно задължението си да бъдат регистрирани в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция, стана ясно от министъра на земеделието Явор Гечев по време на Деветата Национална среща на земеделските производители в България. „По закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП) има няколко революционни неща, за което сме се борили доста време – всичко да се работи на една система и тя да е Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), защото и за администрацията беше ненормална работа. Кандидатстваш в ИСУН, след това на ръка се прехвърля в ИСАК се връщаха обратно към Информационна система за управление и наблюдение (ИСУН). Това вече няма да съществува. Всичко ще се подава само в ИСАК“, категоричен бе той. Той уточни, че стопаните ще имат 2 години гратисен период, когато те няма да имат нужда от квалифициран електронен подпис (КЕП), с който да могат сами да правят всички стъпки в СЕУ. „Досега отивате, чертаете дадените неща в Областната служба Земеделие, те ги разпечатват, вие ги подписвате и се входира в системата. Сега, ако имате КЕП, можете да си ги очертаете от вкъщи“, разясни Гечев. Той обяви, че хората, които не могат да се справят сами със създаването на профил в СЕУ, ще могат да отидат в областната служба и там да им бъде създаден служебно.

„Ако искат по традиционния начин, ще могат да го направят, но така информацията ще е единна в система, проверима и с електронни услуги, които ще се мултиплицират във времето все повече и повече през цялата електронна система. Всички електронни услуги ще се добавят и ще бъдат на обща платформа. Опитваме се така да програмираме нещата да е като обслужване на едно гише, не всеки път да се ходи за различните неща“, обяви още министърът на земеделието.

Според изпълнителният директор на ДФЗ Георги Тахов стопаните наистина разполагат с 2 години гратисен период, но който се възползва от тази услуга, ще може в личния си профил през цялото време да вижда наличната информация за всички интервенции, за които е кандидатствал, както и да получава всички уведомителни писма, както може и да се сдобива и с много друга географска и финансова информация.

Според данните на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) между 2000 и 2200 стопани подават заявления и ги приключват при близо 59 000 бенефициента у нас.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА