2,5 млрд. лева е получил земеделският сектор за 2018 г. (видео)

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Близо 2,5 млрд. лв. са средствата, които земеделският сектор е приел по най-различни мерки и схеми. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов по време на пресконференция, представяща резултатите от работата в сектора през изминаващата вече година.  От Европейския гаранционен фонд  са 1,521 млрд. лв., по програма за развитие на селските райони са изплатени в левова стойност 520 млн. “От друга страна стоят и държавните помощи, които ежегодно са 305 млн. лв. и много помощи по de minimis, там където отделните сектори имат нужда да бъдат подпомогнати“, каза министър Порожанов. Той добави, че зад всички тези плащания стоят много служби и добра работа.

„Миналата година имахме частични забавяния в някои плащане, които не се изплатиха до юни, но през тази това нещо беше изчистено. Имаме одобрени две помощи в сектора. Едната е за малките мандри, другата е за сертификата, който производителите на плодове и зеленчуци, има изискване да притежават, за да продават в големите вериги. И в двете схеми предвиждаме до 50% покриване на разходите.“, посочи още министър Румен Порожанов.

Като един от най-големите успехи на МЗХГ, министър Порожанов отбеляза и Българското председателство. “Новата ОСП е един дебат, който започнахме от 1217 г., направихме своите позиции в една добра комуникация със земеделците и все пак продължаваме със всички важни теми.”, каза министърът.

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама