1742 са проверените заявления по Пчеларската програма

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

1742 са проверените заявления по мерките А, Б, В, Г и Д, за финансовата 2018 г., от Национална програма по пчеларство за периода 2017-2019 г., съобщават от Държавен фонд “Земеделие”.  

Готово е  първото класиране на кандидатите за подпомагане в бюджета по мярка Д “Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Европейския съюз”.

Като съответно – дейност 1 „Закупуване на нови кошери за подмяна на стари негодни кошери и/или за увеличение на пчелина“, дейност 2 „Поддържане или увеличаване броя на пчелните семейства“ и дейност 3 „Закупуване на пчелни майки“.

 Класирането е извършено според критериите за оценка, определени в Наредбата за условията и реда за прилагане на пчеларската програма.

Списък на класираните пчелари с одобрени заявления е качен на сайта на ДФ „Земеделие“. Одобрените кандидати ще бъдат поканени за подписване на договори в областните дирекции на ДФЗ-РА, където са подали документи за участие.

През 2018 г. най-силен интерес беше проявен за финансиране по мярка Б “Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата” с подадени 1259 заявления.

1235  са пчеларите заявили желание по мярка Д „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Европейския съюз”.

Подпомагане по мярка Г „Мерки за подпомагате на лабораториите за анализ на пчелните продукти“очакват 327 земеделски стопани. По мярка А бяха приети 324 заявления и за подвижно пчеларство по мярка В – 6 бр.

Приемът по мярка Е „Сътрудничество със специализирани органи за осъществяването на практика на приложните изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти“ ще приключи на 23 февруари 2018 г.

   Националната програма по пчеларство (НПП) 2017-2019 г. е с общ бюджет от 14.28 млн. лева. Половината от сумата е от националния бюджет и 50% – от ЕС. Определеният за 2018 година ресурс е 4 758 594 лева.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА