1658 заявления за плащане по пчеларската програма, средствата идват до 15 октомври

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

1 658 заявления за плащане за близо 6 млн. лв. са подадени по Национална програма по пчеларство за 2020 година (НПП), съобщиха от Държавен фонд “Земеделие”.

След приключване на административните проверки и проверки на място, допустимите заявления за плащане ще бъдат платени до 15 октомври 2020 г. За прием 2020 г. крайният срок за извършаване на инвестициите и подаване на заявление за плащане беше до 31 август.

Най-атрактивна се е оказала Мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари“ с подадени 990 заявления и заявена финансова помощ от над 2,2 млн. лева, уточняват от фонда. Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г. е с общ бюджет от 19,2 млн. лева, от които 50% са осигурени от ЕС и 50% – от националния бюджет.

В края на миналата седмица, само за три работни дни, след приключване на приема на заявления по извънредната минималната държавна помощ de minimis, Държавен фонд „Земеделие“ преведе 4 132 191 лева на 4 667 стопани с 590 313 пчелни семейства. Периодът, в който пчеларите можеха да кандидатстват по схемата продължи от 11 до 24 август.

В началото на август УС на ДФЗ утвърди бюджет по схемата в размер на 5 млн. лв. Ставката за подпомагане на едно пчелно семейство е 7 лв. Помощта има за цел да компенсира пчеларите във връзка с лошите метеорологични условия, извънредното положение и противоепидемични мерки, свързани с разпространението на коронавирус (COVID-19) в страната, както и заради проблеми с отравяния на пчели при провеждане на растителнозащитни мероприятия, които водят до унищожаване на пчелни семейства. Подпомагането ще покрие част от разходите на стопаните при отглеждане на пчелните семейства, както и за възстановяване на загубите им от ниските добиви.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА