160 предупреждения за храни с пестициди регистрираха за 3 месеца

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

България е съобщила за опасни пипер и плодове от Турция

163 са нотификациите, получени от системата за известяване за храни и фуражи (RASFF), касаещи наличието на пестицидни остатъци за периода 01 юли – 30 септември, 2022 г., съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). 160 от нотификациите са в категория „храни“, а 3 са в категория „фуражи“. В 82 от общия брой нотификации, рискът е определен като „сериозен“, в 68 е неопределен, а в 5 от случаите рискът не е сериозен. Регистрирани са 8 нотификация, при която няма риск.

Информациите за насочване на вниманието са 32, нотификациите за недопуснат внос са 81, предупредителните нотификации са 32, а информациите за последващи действия са 16, допълват от ЦОРХВ. В категория храни най-многобройни са нотификациите, касаещи „плодове и зеленчуци“ – общо 83, в някои от нотификациите се съобщава за наличие на повече от едно активно вещество (а. в.). За категория „плодове и зеленчуци“ са постъпили 81 нотификации за наличието на остатъци от пестициди в следните продукти:

– различни видове пипер – 18;

– портокали – 7;

– грейпфрут и лозови листа – по 4;

– личи, чили и манго – по 3;

– бамя, плодове амла, ягоди, моринга, грозде, картофи, патладжани, праскови и фасул – по 2;

– сушени домати, лук Шалот, грах, леща, авокадо, сливи, стафиди, слънчогледови семки, сушени лимони, корнишони, папая, кисели краставици, рукула, тиквичка, круши, ябълков чипс, малини, краставица, зеле, сладки картофи и червена боровинка – по 1.

За категория „какао, какаови продукти, кафе и чай“ са постъпили 11 нотификации, като от тях 10 са за различни видове чай и 1 за розов цвят. За категория „зърнени храни и хлебни изделия“ са постъпили 16 нотификации за наличието на остатъци от пестициди, като най-много са за ориз. За категория „билки и подправки“ са постъпили 33 нотификации за наличието на остатъци от пестициди, като най-много са за мента, къри и босилек.

Нотификациите, подадени от България са общо 10, като 9 нотификации са за продукти с произход Турция и една с произход Индия. От тях 7 са за пипер, като всички са предназначени за реекспорт или унищожаване. Регистрирани са 2 нотификации за грейпфрут: 1 за реекспедиране или унищожаване и 1 за връщане на производителя. Регистрирана е и 1 нотификация за билкова хранителна добавка, като мерките, които са предвидени са реекспедиране или унищожаване. През разглеждания период България не е била нотифицирана.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements