1500 подадени проекта за един окръг в Румъния през 2011 г.

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Подадени са над 1500 проекта само за един окръг в Румъния за 2011 година от земеделци за еврофинансиране. Това каза пред Агрозона Тудор Доробанту, генерален секретар на Агростар, Румъния по време на срещата на Управляващия комитет по проект Информирани и опитни за устойчиво земеделие. Той заяви, че 30% от населението в Румъния се занимава със земеделие и въпреки че проблемен момент в страната е модернизирането на технологичното оборудване, фермерите успяват да развиват своята дейност. Друг проблем, пред който са изправени румънските земеделци е малкият достъп до консултантски услуги по проекти за еврофинансиране. В същото време за малките производители дори минималното финансиране оказва изключително благоприятно въздействие. Той подчерта, че е необходимо да има равноправие между страните членки в ЕС и че земеделците са изправени пред нелеката задача да развиват своята дейност в период на 20 годишна криза. Според него един основните проблеми е ниската информираност, знания и опит на земеделските производители в периода на прехода, и именно  в това отношение си приличат България и Румъния.

По време на срещата Томас Хентшел от земеделския синдикат IG BAU в Германия сподели, че ако до момента еврофинансирането е било насочено за модернизиране на земеделските стопанства през следващите програмни периоди ще се засили акцентът върху финансирането с цел засилване на конкурентоспособността в сектора. Според него най-вероятно при последващият програмен период ще намалее финансирането по първи стълб и ще се наблегне на конкурентоспособността в селското стопанство.

Диляна Хараланова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА