14 браншови организации с обръщение към властта, настояват за допълнителни 170 млн. лв. финансиране

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

14 браншови организации от сектор Животновъдство изпратиха официално писмо до министър-председателя на България акад. Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев, до председателите и членовете на Комисиите по бюджет и финанси и по земеделие, храни и гори.

Писмото е във връзка с изменения и допълнения на проект на Закон за държавния бюджет на Република България в частта земеделие и животновъдство.

Подкрепа на проект за бюджет

“От името на изброените неправителствени организации и техните членове в България, се обръщаме към Вас с настояване за подкрепа на приетото решение и предложение на част от Политическите партии, относно изменения и допълнения на проекта на закона за държавния бюджет на Република България. Спешно се нуждаем от Вашето положително решение, за да бъдат осигурени допълнителните 170 000 000 лв., за да може и общият ресурс да възлиза на 533 000 000 лв.”, гласи обръщението.

“Българското земеделие и прекия производител е ощетен още и през средствата за новия Стратегически план за ОСП на България с 35%, без право на мнение. На 21 юли 2023 г. приключва кампанията по заявления за подпомагане, по които в частта еко схеми има и масово неучастие, поради невъзможност за кандидатстване. Тоест преките производители започваме новия програмен период с много малко средства от предишния програмен период в много по-трудна за нас ситуация за работа и невъзможност за съществуване”, се посочва още в писмото.

Данъчни облечения, високи цени за производство и фуражи, внос за земеделски продукти без мито и още …

“Липсата на данъчните облекчения в Закона за данъците върху доходите на ЗП, които искахме за 2023 година и тяхното забавяне ни поставя в безтегловност, запор на сметки и липса на средства, за да си платим така наречените данъци, получени през подпомагането”, допълват браншовите организации.

“Вноса на земеделски продукти без мито и данъци ни направи абсолютно неконкурентни на пазара и предизвика масови фалити, продажби на животни, закриване на стопанства”, споделят те.

“За обещаните средства по мярката за Украйна ни беше предоставена на 50%, като от тези 50% ние получихме 40%. На Съвет по животновъдство от името на служебното правителство в лицето на г-н Явор Гечев ни увериха, че ще получим след месец юни и другата част от подкрепата за Украйна, но отново останахме излъгани”, се посочва още в писмото.

“Високите цени за производство и фуражи за изхранване на животните намалиха нашите приходи и качеството на предлагане”, поясняват те.

Фермерите настояват парите да стигнат до работещите в сектора възможно най-скоро

“Българските производители се намират в патова ситуация за първи път в историята на страната ни, за което алармираме постоянно. Настояваме, да вземете спешно предвид ситуацията и тези средства да бъдат осигурени, за да може по най-бързият начин да достигнат до фермерите. Считаме, че в Народното събрание сме избрали адекватно мислещи хора, които трябва да подкрепят доверието си с действия, а не само с обещания. В противен случай сме принудени да предприемем мощни ефективни протестни действия за спасяване на българското производство”, заключват те.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements