Тринадесетте най-големи млечни ферми в света произвеждат квотата от емисии CO2 на цяла Великобритания, която е шестата по големина икономика в света. Това се казва в доклад на Института за селско стопанство и търговия (IATP) в САЩ. През 2016 г. и 2017 г., т.е. 2 години след сключването на Парижкото споразумение за климата, са произведени с 11% повече емисии в сравнение с 2015 г., най-вече поради консолидация на сектора.
В доклада се посочва, че е необходимо да се намали консумацията на млечни продукти и месо, за да могат богатите държави да се справят с проблемите свързани с климатичните изменения. Спаред учените, разрастването на големите млечни корпорации е допринесло за натиска върху разходите за мляко под производствената цена през последното десетилетие, причинявайки сериозни трудности по отношение поминъка на жителите в селските райони и предполага плащането на субсидии за поддържане на земеделските стопани. Изследователите казват, че трябва да се въведат тавани на производството, тъй като това е в полза на климата и за малките фермери.
„Създавайки своите цели за климата, правителствата трябва да спрат увеличаването на широкомащабните млечни проекти и обществените стимули, които допълнително повишават необходимостта от изразходване на енергия и емисии на дружествата. Поминъкът на хората в селските райони и бъдещето на нашата планета зависят от това.“, се казва в доклада.
Представители на млечния бизнес заявиха, цитирани от theguardian.com, че докладът не отговаря на реалната ситуация в млечния сектор. „Млечният сектор е посветен на производството на питателна храна по екологично чисти и отговорни методи.“, посочиха в съвместно заявление Джудит Брайънс, президент на Световната млечна федерация, и Доналд Мур, директор на Световната млечна платформа.