12 препоръки за хранене от здравните експерти

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

В днешния Световен ден на прехраната поставяме на дневен ред проблемите, свързани с прехраната, нездравословното хранене и бедността. На 16 октомври 1945 година е създадена Организацията по прехрана и земеделие / ФАО /към Организацията на обединените нации. Денят се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година.

Световният ден на прехраната обединява хора и организации в усилията им за привличане на повече съмишленици и активен принос в борбата с глада и разхищаването на годна храна.

На този ден напомняме за изключителната необходимост от здравословно хранене, както и за проблема със затлъстяването и обездвижването. Здравословно е разнообразното, балансирано и редовно хранене. За да сте здрави Вие се нуждаете от пълноценно хранене, което означава, че чрез храната трябва да получавате всички необходими хранителни вещества в достатъчни количества.

Важно условие за осигуряване на пълноценно хранене е разнообразието на храните, тъй като нито един хранителен продукт или група храни не съдържат всички необходими хранителни вещества.

За да бъде Вашето хранене здравословно е необходимо да спазвате всички препоръки, а не само някои от тях.

12 препоръки за здравословно хранене:

  • Консумирайте разнообразна и пълноценна храна. Хранете се редовно, с удоволствие, в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.
  • Консумирайте ежедневно пълнозърнести продукти.
  • Ежедневно консумирайте над 400 гр. зеленчуци и плодове, като за предпочитане е те да са сурови.
  • Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол. Консумирайте ежедневно по една чаша кисело или прясно мляко ( 200 мл.) и 50 грама сирене.
  • Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо или бобови храни.
  • Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При приготвяне на храната замествайте животинските мазнини с растителни.
  • Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски изделия, избягвайте консумацията на газирани напитки, съдържащи захар.
  • Намалете консумацията на сол и солени храни.
  • Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в ограничени количества.
  • Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
  • Приемайте ежедневно достатъчно вода.
  • Приготвяйте и съхранявайте храната по начин осигуряващ нейната безопасност

Глобалният глад продължава да нараства, показва нов доклад на ООН. Броят на гладните хора в световен мащаб през изминалата година е 821 милиона или по един на всеки девет души, според данни от “Състоянието на продоволствената сигурност и храненето в света” и над 150 милиона деца живеят в риск от недохранване. Трябва да правим всичко възможно, гладуващите хора по света да станат по-малко, призовават експертите.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА