12 хранителни тенденции, които наблюдаваме през 2021 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
9 Минути

Много хранителни тенденции, които започнаха още през 2020 г., се пренесоха и в 2021 г., особено след като пандемията от COVID-19 продължава да представлява проблем и хората избират да готвят вкъщи, да поръчват и да получават все повече доставки на храна по домовете. По този повод подбрахме списък с 12 тенденции в храненето, на които ще бъдем чести свидетели поне до края на годината.

Храна на растителна основа

Растителните продукти продължават да бъдат тенденция и през 2021 г., тъй като 28 процента от хората казват, че ядат повече протеини от растителни източници по време на пандемията, според IFIC. Повече хора ще се опитат да се впуснат в предизвикателството, наречено „веганството“,  а други просто ще ядат веган неща, които имат добър вкус. Очаквайте обичайните заподозрени да въведат още повече иновации, особено в заведенията за бързо хранене, но някои експерти прогнозират, че до края на годината ще се появят невиждани до момента неща като например  растителна „риба“.

храна, закуска

Подобрена закуска

Тъй като всички продължаваме да прекарваме повече време вкъщи, много от нас всъщност имат време да помислят за закуска. Пример за това е сериозният бум в консумацията на зърнените храни през 2020 г. През 2021 г. все повече хора ще започнат да експериментират със закуските си, като избегнат от стандартните готови, подсладени млека, кроасани или купешки сандвичи и се насочат повече към приготвянето на закуската у дома. Разбира се, тенденцията за повече консумация на растителни храни се пренася и в категория закуска, където все повече хора избират здравословна купичка с овесени ядки, семена и плодове пред например полуфабрикати или други тежки храни.

Експерименти в готвенето

Буквално започнахме да си играем с храната през 2020 г. и това продължава и през 2021 г. Все по- известни стават кулинарните влогъри и блогъри, чиито рецепти се превръщат в хит в социалните мрежи и за по-малко от едно денонощие достигат до стотици хиляди хора. Пример за това от 2020 г. беше далгона кафето с гъста пяна, лед и много мляко. В края на годината нашумя и тенденцията за добре познатата ни закуска джоб, но приготвена от тортила питка – далеч по-здравословна и диетична. През 2021 г. очакваме тази тенденция да продължи, като се появяват както нови варианти на храни, така и ще се експериментира с вече стари и познати рецепти, които ще бъдат преобразявани в стила на модерния свят.

Градинарство и консервиранехрана, домати

Изминалата година стартира с неприятните новини за появата и разпространението на световна пандемия. В резултат на това мнозина се втурнаха към магазините, за да изкупят всичко, което би им било необходимо, в случай, че се наложи да останат за по-дълго време у дома.
Изключение не правеха и консервираните храни, а през пролетта на 2020 г. много хора се вдъхновиха да направят собствени градини и да започнат да отглеждат свои плодове и зеленчуци.
Тенденцията продължава и през тази година, като очакваме много хора да демонстрират дворовете си през пролетта, както и в последствие да демонстрират преработването на готовата продукция в буркани с мариновани краставици, салца и печени чушки.

Виртуални класове за готвене

Търсите идея за забавна и безопасна нощна среща? През тази година може да очаквате да получите повече покани за виртуални класове, в които може да се включите със семейството си директно от дома, или дори по-сложни, които можете да следвате заедно с приятели в Zoom. Почти всички известни готвачи от любимите ви ресторанти организират подобни курсове и смятаме, че повече хора ще се възползват от тях през следващата година.

храна, пастаДомашна паста

Традиционната и комфортната храна, обикновено въглехидратна, ще бъде в центъра на играта и през 2021 г. Заради повечето време прекарано вкъщи, все повече хора ще отделят време да приготвят и нарежат вкусна паста у дома. Заради затворените ресторанти, мнозина домакини обновиха кухненските си пособия и шкафове и се заредиха с всички необходими уреди за приготвяне на всякакви деликатеси у дома – от кухненски робот до машинка за разточване на паста или сгъване на пелмени. Това ли е годината, в която най-накрая отново ще заобичаме глутена?

Доставки на храни

Coresight Research U.S. Online Grocery Survey 2020 очаква търсенето на онлайн хранителни услуги да нарасне с 40% тази година. Изглежда, че хранителните услуги най-накрая се справят с този нов свят на затворени ресторанти и увеличени доставки по домовете. Но защо да спрем дотук? Всичко – от комплекти за хранене, интригуващи дегустационни менюта до алкохол – може да бъде доставено сега и хората ще го изпробват.

храна, доставки

Еко опаковки

Тази тенденция може да изглежда малко вероятна, като се имат предвид всички опаковки и маски  за еднократна употреба, които изхвърляме на фона на пандемията, но точно затова очакваме да видим по-екологични опаковки през 2021 г.
Ако сте еко потребител, скоро ще станете свидетели на много нови иновации в сектора, спомагащи устойчивото ползване и опазване на околната среда. Вече са факт восъчните кърпи за многократна употреба за съхранение на храни, които заместват стреч фолиото, както и редица вариации на бамбукови, стъклени, метални чаши за пренасяне и запазване на топлината на любимите ни горещи напитки, които освен, че ни помагат да пазим околната среда по-чиста, ни помагат и за това да пестим пари.

Разширяване на културните хоризонти

Въпреки че социалните медии могат да бъдат обективно ужасни, платформи като TikTok са позволили на създатели от цял ​​свят да споделят какво готвят по време на пандемията. През 2021 г.  хората ще отидат по-далеч от това да оставят по едно „харесване“ на тези клипове и ще търсят храна от култури, с които може би не са били запознати преди. След това те ще приготвят чиниите у дома с помощта на самите експерти или с помощта на Гугъл, където ще намерят най-близкия ресторант, предлагащ доставки на такъв тип кухня.

Домашно барманство

храна, коктейл

Със затварянето на ресторантите и преориентирането към поръчки на храна за дома, на хората не им остана нищо друго освен да помислят как да заменят коктейлите от любимите си заведения.
От опити за приготвяне на алкохол от нулата до комбинация на вече готови продукти и аромати, домашното барманство ще бъде хит през тази година, като ще наблюдаваме все повече уреди за приготвяне на домашни коктейли като блендери, шейкъри, сиропи и други. Не се изненадвайте, ако през следващите месеци имате желание да напълните пазарската си количка с тези продукти.

Комплекти за довършване

Тъй като много хора вероятно все още остават вкъщи през повечето време, ресторантите ще продължат да правят иновации, като продават така наречените комплекти за печене на полуготови храни, които с няколко стъпки да довършите у дома. Те включват неща като сглобени, но не напълно сготвени пици, хляб и други ястия, като идеята е да се позабавлявате докато довършвате храната си и в същото време да я консумирате във възможно най-добрия ѝ вид, а именно топла и прясно изпечена. Някои ресторанти дори предлагат опция да вземете любимите си пържоли и деликатесно месо, които са предварително мариновани и овкусени и да ги приготвите у дома.

Бързо хранене

Както споменахме, комфортната храна стана ключова по време на пандемията, така че не е изненада, че популярните заведения за бързо хранене са свидетели на големи опашки за храна по поръчка. Това е напълно логично, защото тези блюда са достъпни и удобни, но също така просто ни напомнят „за по-безгрижните дни“.

 

Този и други интересни материали може да прочетете в брой 112 на списание А ZONA.
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА