Българските биопроизводители са най-проверяваните в Европа. Това каза пред „Хоризонт“ Албена Симеонова от Асоциация „Биопродукти“. Според нея, някои от сертифициращите организации нямат достатъчен капацитет и инспектори. “Явно някъде се получава изкривяване. Доста хора се стараят да заобиколят този контрол. Това, което се случва при нас, е, че някъде наистина се получава занижен контрол“.
Албена Симеонова посъветва при съмнения потребителите да сигнализират за проверка дали даден продукт е био, за какъвто е обявен. Това може да стане в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) или до Дирекция “Биологично земеделие”, което може да се случи и онлайн. При откриване на нарушение, може да се отнеме сертификатът на съответния биопроизводител, както и да бъде санкциониран сертифициращият орган, който е позволил даден продукт да се нарече био.
Симеонова отбелязва още, че скъпите биопродукти не са българските, а тези, които идват от Чили, Аржентина, Мексико, Индия или Китай. Липсата на български биопродукти на специализираните щандове в хипермаркетите също е проблем, върху който институциите трябва да се съсредоточат.