Българските биопроизводители са най-проверявани в Европа

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Българските биопроизводители са най-проверяваните в Европа. Това каза пред „Хоризонт“ Албена Симеонова от Асоциация „Биопродукти“. Според нея, някои от сертифициращите организации нямат достатъчен капацитет и инспектори. “Явно някъде се получава изкривяване. Доста хора се стараят да заобиколят този контрол. Това, което се случва при нас, е, че някъде наистина се получава занижен контрол“.

 Да се сложи, обаче целия сектор под един знаменател също не бива, подчерта тя. “Думи като биопроизводителите са мошеници, са изключително обидно и за сектора, и за хората, които вече все повече предпочитат да си купят биопродукти и наистина внимават какво слагаме на трапезата си”, коментира Симеонова.  В момента са 16 сертифициращите организации у нас, които отговарят за 7 хиляди биопроизводители. За сравнение – във Франция при 30 хиляди производители сертифициращите организации са само три.

Албена Симеонова посъветва при съмнения потребителите да сигнализират за проверка дали даден продукт е био, за какъвто е обявен. Това може да стане в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) или до Дирекция “Биологично земеделие”, което може да се случи и онлайн. При откриване на нарушение, може да се отнеме сертификатът на съответния биопроизводител, както и да бъде санкциониран сертифициращият орган, който е позволил даден продукт да се нарече био.

Симеонова отбелязва още, че скъпите биопродукти не са българските, а тези, които идват от Чили, Аржентина, Мексико, Индия или Китай. Липсата на български биопродукти на специализираните щандове в хипермаркетите също е проблем, върху който институциите трябва да се съсредоточат.

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА