1000 дни се запазва вирусът на АЧС в замразено месо

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

1000 дни се запазва вирусът на Африканската чува по свинете в замразено месо, докато термично обработените мръвки причинителят на опасната болест изчезва след половинчасово варене на 70 градуса. Около 540 дни – 18 месеца остава жив вирусът в кръвта на прасетата. В изсушеното месо и в кожата, мазнината и сланината, вирусът се задържа без проблеми 300 дни. В осоленото месо АЧС остава 182 дни, а в охладеното – 110 дни. В карантията и в месото с кост вирусът се крие по 110 дни, само месец остава в пушеното месо и в заразените боксове и 11 дни в изпражненията.

Предаването на вируса може да бъде директно – чрез контакт между болни и здрави животни или косвено чрез хранене с кухненски отпадъци, съдържащи заразено свинско месо или месни продукти, както и вматериали и повърхности,контаминирани с вируса – помещения, транспортни средства, дрехи, обувки, ботуши, работен инвентар и др.

Източници на вируса са кръв, тъкани, секрети и екскрети от болни и мъртви животни, околната среда, фекалии от свине, месо и месни продукти.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА