1000 дка засети с индустриален коноп у нас

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

1000 дка у нас са площите у нас, засети легално с растението индустриален коноп, съобщават от земеделското министерство. Ежегодно ведомството издава разрешително на земеделците, които искат да отглеждат тази култура. Издадените разрешения,  които важат до края на настоящата календарна година, са 8, съобщи Стефка  Дамянова, , експерт от Министерството на земеделието пред БНР. Тя  уточни че разрешителното важи една година и дава право на стопаните да   сеят  само една реколта на точно определена площ. Това е регламентирано в    проектонаредба, публикувана на интернет страницата на агроведомството:
След засяване се предвижда в проекта  на наредбата да се информира съответната областна дирекция на МВР за извършена  сеитба,   като се предостави и копие на издаденото разрешение и съответно    информация за местонахожденията на засетите площи.
Заедно със заявлението за разрешение, стопаните ще трябва да приложат и удостоверение за

 

Българските земеделци отглеждат коноп в Румъния заради рестриктивен закон

 

качеството на посевния материал, както и документ от акредитирана лаборатория, който доказва, че съдържанието на тетрахидроканабинол в растенията, от които са добити семената, не надвишава 0,2 тегловни процента определено в листната маса, цветните и плодните връхчета, обясни Стефка Дамянова и подчерта, че процесът подлежи на стриктен контрол:
Индустриалният коноп се отглежда само за влакна, семена за фураж и семена за посев, посочват от ведомството с изричното уточнение, че не става дума за психотропни растения.
Според проф. Владимир Димитров от Института по органична химия е добре, че държавата контролира процеса по производството, но режимът на разрешение е прекалено рестриктивен и ограничава бизнеса, който би могъл да намери по-широко приложение на растението. Димитров подчерта, че дебатът се води за приложението на индустриалния коноп, а не за психотропни вещества и марихуана за пушене.
В други страни, извън  България, се прави много по-дълбоко преработване на конопеното растение.  Индустриалният коноп се използва, както  в България е позволено от закона, за фураж, за пресоване на тлъсто масло, което  между другото е много полезно и не съдържа канабиноидни съединения, но самото  растение се преработва не само за влакна, а и за материали,  включително дървесни плоскости. Между другото, до към 50-те години и в България е имало производство на дървесни плоскости на  базата на коноп.
Технологиите позволяват  извличане и унищожаване на психотропното вещество в конопа – тетрохидроканабинол.  Другите канабиноидни съединения обаче  имат широк спектър от приложения, включително и във фармацевтиката на бъдещето, отчете Димитров.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА