Пилешко месо със салмонела е било внесено в България от Полша. Предполагаемите количества са над 100 тона. Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели от салмонелоза потребители, коментираха от Агенцията по храните пред Националното радио.
“Нотификациите не са една или две. В България като засегната страна вече сме получили 16 такива нотификации”, казва доктор Кремена Стоева от Агенцията по храните.
Тя отказва да каже кога е дошло първото предупреждение от Европейската система за бързо реагиране.
“Но към всяка влязла нотификация Агенцията е предприела съответните мерки”.
Въпреки мерките, огромно количество полско пилешко месо със салмонела е стигнало до България. Д-р Стоева не е готова да говори за конкретни количества. Коментираме медийни твърдения:
“Най-малко сто тона през една фирма, която е излязва в медиите, аз не мога да кажа, е изтъргувала на българския пазар”.
Салмонелата не е устойчива на високи температури и, ако месото е топлинно обработено, риск от зараза няма, казва експертът.