1,8 т стари пестициди обезвредиха в Монтанско село  

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

 

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предприе нова проверка на склад със стари, излезли от употреба препарати за растителна защита, намиращи се в землището на село Бели мел, община Чипровци, област Монтана. По предварителни данни от него се очаква да бъдат извадени и извозени за обезвреждане около 1,8 тона стари препарати за растителна защита. Проверката е свързана с разпоредените от Върховна административна прокуратура инспекции за нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита.

Състоянието на склада в село Бели мел е лошо, констатират от МОСВ.  В него се съхраняват около 1,8 тона пестициди. Има поставена предупредителна табела „Опасни отрови“, като няма наличие на охрана. Складът е разрушен и е оценен като рисков, тъй като отстоянието му е на около 200 метра от левия бряг на река Огоста. В съседство на склада са разположени и три от т. нар. ББ-кубове, в които се съхраняват излезли от употреба препарати за растителна защита, като при огледа им е установено, че единият е корозирал, в лошо състояние е и има следи от течове.
Експерти от подразделението Tredi на френската Seche group, които изпълняват дейността по анализ и обезвреждане на пестицидите, обясняват, че ББ-кубовете не се препоръчват като метод за съхранение, тъй като този метод не се счита за окончателно обезвреждане и води до образуване на нови опасни отпадъци. При съхранението самите ББ-кубове се замърсяват и следва да се управляват като опасни отпадъци. Това увеличава повече от двойно разходите за обезвреждане.

 

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама