Значително нараства търсенето на домашни птици в Саудитска Арабия

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Очаква се пазарът на птици в страната да се разсрасне с 3,47% до края на 2025 г.

Нарастването на търсенето на животински протеини, заедно с нарастващото предпочитание към диетата с ниско съдържание на мазнини и повече протеини сред потребителите, доведоха до забележително увеличение на консумацията на птиче месо и яйца в Саудитска Арабия. Тъй като съвременните търговски канали продължават да се разширяват, търсенето на охладено и замразено птиче месо се очаква да се увеличи бързо през прогнозния период, се казва в последния доклад, публикуван от Reportlinker.com – „Пазарът на птици от Саудитска Арабия – растеж, тенденции и прогнози (2020 – 2025) “.

Най- голям дял на пазара има Бразилия

Според данните, цитирани от USDA, през 2019 г. Саудитска Арабия беше петият по големина вносител на месо от бройлери в целия свят. По-голямата част от вноса на птичи продукти в страната се отчита от Бразилия, като поема дял от над 70% от общия внос, следван от Франция, Украйна и Обединените арабски емирства.
Саудитска Арабия има голямо търсене на птиче месо и зависи от вноса от други страни, за да задоволи търсенето си. Така през годините страната се е отдала на няколко търговски сделки с големи страни производители на месо. СА установи нови отговорности за производителите, за да отговори на потребителските изисквания за висококачествено месо в страната, което отговаря на местните разпоредби за клане.

2019 г., България, Agrozona.bg

Нарастващо търсене на яйца

Докато по-голямата част от консумацията на птиче месо в Саудитска Арабия е под формата на цяло пиле, търсенето на пилешки продукти нарасна през последните няколко години поради разрастването на хранително-вкусовата промишленост в страната. Освен това, всяка година поклонението на Хадж привлича милиони хора, особено благодарение на което се очаква да насърчи кетъринга в страната.
Освен това кетъринг компаниите, работещи в страната, осигуряват три хранения на ден на служители, които остават в трудовите лагери и обслужват стабилно възстановяващата се строителна индустрия. Следователно, този фактор се очаква да увеличи допълнително консумацията на домашни птици в страната.
Освен това, един от стимулите, които сектора получава от саудитското правителство, е уговорката в договорите за кетъринг, че компаниите, които обслужват храни за държавни институции, трябва да използват над 70% местно съдържание.

Конкурентната среда

Пазарът на птици в Саудитска Арабия е разпокъсан и конкурентен по своята същност, като голям брой местни и многонационални играчи се конкурират за пазарен дял. Акцентира се върху сливането, разширяването, придобиването и партньорството на компаниите, както и разработването на нови продукти като стратегически подходи, възприети от водещите компании за засилване на присъствието им на марка сред потребителите.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама