
Три пъти годишно ще се прави инвентаризация на личните стопанства До края на март т.г. […]
Отрасълът свиневъдство от селското стопанство в България е устойчив и през последните три години в него се наблюдава развитие. Икономическите показатели показват стабилност и тенденция за ръст на създадената от него продукция.
По данни на НСИ за последната година стойността на крайната продукция от свиневъдството е за 93 млн. лв., или с 6 на сто повече от предходния период и 1 процент повече спрямо 2016 г.
Близо 88% от общото производство на червено месо в страната за последните години се формира от добива на месо от свине, който бележи ръст от около 8% предходните години, до 38,5 хил. тона.
Основен отличителен белег за сектора е индустриалният му характер и в него в най-голяма степен са застъпени процесите на окрупняване – до 61 промишлени свинеферми с отглеждани в тях над 92 на сто от общия брой свине в страната.
Географски свиневъдство в България е съсредоточено в три региона – Северен Централен, Североизточен и Югоизточен, като предпоставка за това е голямата суровинна база и обработваемите площи, гарантиращи изхранването им. Повечето големи свинеферми са със затворен цикъл на производство.
От 2010 г. у нас се наблюдава ясно изразена тенденция за увеличаване на добитото свинско месо от кланици, като миналата година то е със 17,6 на сто повече спрямо предходната. За последната година в свиневъдния сектор предоставената помощ е 30 млн. лв.
Фермерите се сблъскват с няколко основни проблема при отглеждането на свине в последните години. Най-важният от тях е разразилата се епидемия на болестта Африканска чума по свинете.
Тя порази големи региони от Европа, като не пропусна и Балканския полуостров. Това наложи специални мерки при отглеждането на домашни прасета, индустриалното производство, както и лова на диви животни.
Всички отговорни институции положиха усилия, за да може заразата да бъде овладяна и да не бъдат наложени санкции на страната ни от Европейския съюз.
Друг постоянен проблем при свиневъдството в България е рутинното купиране на опашки в стопанствата, неотговарящи на разпоредбите на настоящото законодателство.
Както е известно, голяма част от производството на свинско месо се реализира на вътрешния пазар. Наред с това обаче, страната ни изнася продукти със свинско в редица европейски страни, както и в Русия.
в уеб платформата на Agrozona.bg може да намерите актуална информация за свиневъдния сектор – развитие, тенденции, пазари и субсидии.
Три пъти годишно ще се прави инвентаризация на личните стопанства До края на март т.г. […]
В Италия заразата се връща години, след като бяха забравили за нея, с различен […]
Отпадат част от подаваните документи, прецизират площта за животните Да отпадне изискването за подаване на […]
От бранша призовават да се купува българско месо „Ние, свиневъдите, сме в ситуация, в която […]
Според Димитър Михайлов най-големи са предизвикателствата, свързани с антимикробната резистентност и хуманното отношение „Предизвикателствата пред […]
11 животновъдни организации искат среща с премиера заради тежката ситуация в бранша. В събота […]
Предстои Министерство на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" да изготвят указания за прилагане на […]
Предстои провеждането на епизоотично проучване от експерти за потенциалния източник на инфекцията Българската агенция по […]
ЦОРХВ отговаря на питанията по една от най-важните теми за свиневъдите Центърът за оценка на […]
През тази година прогнозите сочат, че фермите в страната ще могат да осигурят 100% […]
На Острова само през декември са заклани над 950 хил. прасета 1,02 милиона тона свинско […]
Според комисията браншът може да се възстанови сам, а на национално ниво правителствата имат […]
„Очаква се цените на свинското месо на унгарския пазар да се повишат тази година, […]
В северната ни съседка отчитат спад на популацията от 7 пъти На пазара за месо […]
От началото на 2021 г на територията на Европа общият брой на обявените огнища […]