Наука и бизнес се обединиха за запазване на традиционни породи свине

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути
Национално сдружение за развъждане на традиционни (местни) породи свине“ бе учредено в Тракийски университет по време на учредително събрание. В сдружението с нестопанска цел се включват две от водещите български висши учебни заведения: Тракийски Университет – Стара Загора и Университет по хранителни технологии – Пловдив, както и три от водещите животновъдни ферми в страната – Свинекомплекс Голямо Враново-Инвест АД, Чифлик Ливади ЕООД и Порко и поло ООД. На събранието присъства и проф. Алекси Стойков – един от доайените на свиневъдството в България”, съобщиха от Тракийски университет.
Основната цел на сдружението е да обедини усилията на научните среди и бизнеса за опазване на традиционни (местни) породи свине като генетечен ресурс, както и идентифициране на най-добрите в генетично и екстериорно отношение животни.
Идеята е не само да се съхранят и възродят тези породи, сред които е и източнобалканската свиня, но и на тяхна база да се създават нови, устойчиви на заболяване хибридни породи. По този начин не само ще бъдат подпомогнати българските фермери да развъждат български породи свине и ще се работи активно за опазване на породите като национационален генетичен фонд, но и ще се предложи на пазара висококачествена и здравословна храна за потребителите.
„Това е знаково събитие, което е от значение за продоволствената сигурност на нашата страна“ – коментира ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков при подписване на учредителните документи и допълни, че двата университета застават зад каузата с целия си научно-изследователски капацитет.

Специални благодарности към ръководството и академичната общност на Тракийски Университет и Университета по хранителни технологии- Пловдив. Целите са поставени. Екипа е на ниво, заяви от своя страна бившият заместник-изпълнителен директор на БАБХ д-р Ангел Мавровски.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА