Животновъди от Хасковско излизат на протест заради ниски изкупни цени на млякото

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Днес в града се провежда и национална информационна кампания на аграрното министерство за Стратегическия план

Животновъди от региона и страната ще излязат утре на протест в Хасково. Те се събират в 11 часа пред сградата на Община Хасково. Недоволството им е заради ниските изкупни цени на млеката, съобщи haskovo.info.

По същото време в зала „Хасково“ ще се проведе национална информационна кампания на аграрното министерство за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. Проблемите на животновъдите ще бъдат поставени и там.

Производителите очакват цена да продължи да пада

„Цената на кравето мляко беше 1.20 лв. за литър и непрекъснато пада. Сега вече го изкупуват на 85 – 90 ст. Предупреждават ни, че от 15 февруари изкупната цена ще падне още. Това не може да продължава повече така“, коментира председателят на областния съвет по животновъдство Петър Митев.

Според него цената падала заради внос на мляко от Украйна. Фермерите се опитвали да се срещнат със земеделския министър, но засега безуспешно.

„Ако цената стана 70 ст. трябва да караме животните на кланицата. Фуражът ни е 1 лв., ние не можем да издържим при тези цени. Ако държавата не се намеси ще настане продоволствена криза“, предупреди Митев.

Животновъдите настояват за свикване на кризисен щаб

Председателят на Асоциацията на биволовъдите в България Мария Степанчева каза, че от 108 млечни ферми в Хасковска област са останали 44. Тя настоя за свикването на кризисен щаб и срещи с президента и премиера, за да се спаси българското животновъдство.

Една от големите им тревоги е ниската изкупна цена на кравето мляко, която от 1 лв. на литър вече е паднала до 80 – 85 ст. Стопаните казват, че не могат да продават продукцията си под себестойност и са готови да протести, като обмислят и ликвидацията на животните си.

“В Стратегическия план са заложени само 63 млн. евро за животновъдството, почти колкото са за дивечовите стопанства, а 110 млн. от тях са предвидени за консултантски услуги”, коментира Синапов. Според него парите за консултантите натежавали, за да не се спре този неизгоден план за земеделците.

По време на срещата стопаните заявиха, че недоволство зрее и при зърнопроизводителите, които също се стягали за протести.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА