Живко Живков, ДФЗ: Обединени постигнахме силна селскостопанска политика

Агрозона
Агрозона
3 Минути

Успехите за българската позиция за ОСП се дължат на целия сектор в България и това е повод за гордост, каза по време на Шестата национална среща на земеделските производители в България изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков. „Всички ние тук с много работа успяхме да се обединим в последните години около единна обща позоция и идея – силна селскостопанска държава. Всеки един от нас дава късче от себе си за това“, допълни Живков.

„Благодаря на организаторите за тяхната водеща роля в дебатите по ОСП“, започна своята реч евродутатът Владимир Уручев. „Един път вече постигнахте успех с изработването на национална позиция, която се превърна и в официална за България. Днешният форум ще продължи тази традиция, ще се превърне в работеща лаборатория за идеи, които да помогнат както на нашето председателство, така и на изработването на хубави, приемливи решения по ОСП“, каза Уручев. Той поздрави и земеделския министър Румен  Порожанов за отговорната му функция на председател на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство. Българското председателство има изключително сериозни предизвикателства пред себе си, но трябва да постигнем целите и решенията, които важат за целия ЕС. „Колегите в ЕП напълно споделят  разбирането си за предизвикателствата пред ОСП, пред които ние се изправяме“.

 Независимо от  разпределението на функциите между Брюксел и държавите членки, то всички трябва да докажат необходимостта от ОСП и ползите й за потребителите и земеделските производители. Не трябва да възниква съмнение за връзката между изплатените субсидии и производството, допълни Уручев.

Основната тема, която предстои са дебатите за формиране на бюджета. „Бюджетът се изправя пред огромно предизивактелство – натиск за намаляване на средствата заради Брекзит и нуждата от допълнително финансиране за бежанските проблеми. За да осигурим добро ниво на финансиране на ОСП, трябва да се осланяме на убеждението, че тя е необходима и в нея има добавена стойност за всеки“._DSC0075

Слоганът на националната среща на земеделските производители в България “Обединени за нашето бъдеще” е изключително символичен и насочва към най-важното в европейското земеделие. Това коментира от своя страна Люк Ваноарбеек, говорител на Съюза на фермерите в Белгия.  “Най-важното нещо е да съберем хората заедно и да заздравим техните позиции в хранителната верига. Освен това имаме ясна цел – да направим селското стопанство по-привлекателно – не само да се прехранваме от него, но то да стане важно за всички, да предоставим инструментите, от които стопаните се нуждаят”.

Директните плащания са задължителни и трябва да се постигне по-доброто им разпределение, допълни Ваноарбеек.  Това от своя страна ще доведе до по-голямата привлекателност на европейското земеделие, така необходима за справяне със застаряването на фермерите. По този въпрос и самите  страни-членки трябва да направят усилия за регулация, даваща повече сигурност на младите хора.

 

ЕТИКЕТИ:
Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА