Земеделците ще могат да кандидатстват за изграждане на оранжерии, складове и напоителни системи

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Максималният размер на разходите ще бъде 3 млн. лв., а съфинансирането ще възлиза най-малко на 50%

През новия програмен период земеделците ще могат да кандидатстват за изграждане на оранжерии, складове, напоителни системи и други съоръжения по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, която ще замени предходната мярка 121 “Модернизиране на земеделските стопанства”. Това каза за „Агрозона“ Златина Балева, експерт „Европейски програми“ в „Агробизнес консултинг“ ЕООД. Максималният размер на разходите през периода 2014-2020 г. може да бъде 3 млн. лв, а базовото съфинансиране ще възлиза най-малко на 50% от стойността им. Очаква се мярката да бъде отворена най-рано през есента.

Зеленчукопроизводителите, животновъдите и производителите на етерично-маслени и технически култури ще са с предимство

Балева обясни, че зеленчукопроизводителите, животновъдите и производителите на етерично-маслени и технически култури ще са с предимство пред останалите кандидатстващи. Те или ще получат по-голямо съфинансиране, например 60%, или техните проекти ще получават повече точки и ще се класират с приоритет пред другите. Изискванията към кандидатстващите са да бъдат регистрирани земеделски производители и да имат стандартен производствен обем от минимум 8 000 евро. Това означава да разполагат с продукция или животни за най-малко 16 000 лв.

Допустимите разходи за групи от земеделски производители достигат 5 млн. евро

По подмярка 4.1 ще могат да кандидатстват и групи от производители, като една група трябва да включва най-малко 10 фермера. За такива групи субсидията ще може да се увеличава до 90%, а максималният размер на разходите през целия период достига 4 млн. евро Таванът за техника ще бъде 750 000 евро. За групи над 20 земеделски производители той достига 1 млн. евро, а разходите се увеличават на 5 млн. евро.

ПРСР 2014-2020 все още е в работен вариант, който подлежи на съгласуване с Брюксел и финансовите условия подлежат на промени и коментар.

Георги Джендов

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА