Най-големият проблем за производителите на лук днес се явява фузариозата, или фузарийното гниене, което разболява луковицата откъм корените. С тази болест се сблъскват практически всички стопани. За това разказва Ян Франие от нидерландската компания Franje Onions, пише Freshplaza.
„Има партиди продукция, при които заразените от фузариоза глави лук лесно се сортират и се отделят, но има и други, където не може нищо да се направи”, – казва още той.
Франие отбелязва, че е затруднен и самият експорт на лука.
„Сложно е да се предскаже как ще се развива самия пазар. Всички казват, че има прекалено много лук и очакват търсенето да се увеличи, но засега всичко не е така просто. В сърцето на Европа много страни все още имат достатъчно запаси. В края на краищата, сега е едва началото на годината”, казва още той.
Днес съседните страни слагат по-ниски цени на лука, отколкото в Нидерландия, и това е още една от причините за отбелязването на негативна статистика по отношение на износа на лук.
„Заради цената е трудно да се води търговия в големи обеми. Лукът се продава все пак, но не така, както ние бихме искали”, – добавя производителят.