
Българското розово масло е сред най-скъпите в Швейцария и продължава да изпреварва конкуренцията от […]
Всяка година площите с културата се увеличават с 40-50%, като през 2018 г. стопаните в страната са засели 11 881 ха, реколтирани са 9 695 ха при среден добив от 3 557 кг/ха.
Производството възлиза на 34 481 тона, което може да се сравни с 27 659 тона през 2017 г. От декар насаждения производителите от Добруджа през този сезон дестилират между 3 килограма и 15 килограма масло. Културата се развива добре в Добруджа и в Тракия.
Лавандулата е свето и топлолюбиво растение, затова добре да се отглежда на южно, югоизточно или югозападно изложение, с пропусклива почва, защитена от ветрове. Растението е трайно насаждение, което може да се използва от 15 г. до 25 г.
Важна е подготовката на почвата, която се състои от почистване на терена, натораване, изораване и култивиране. Година преди засаждането площта се оставя на черна угар за провеждане на мерките за борба с плевелите и за създаване на добре подготвен орен почвен пласт.
Най-важни при отглеждането на културата са първите две години след нейното засаждане. През това време растението има нужда от повече грижи. Необходимо е да не се допускат плевели и да се прави редовно окопаване, за да може насажденията да станат на туфи. Растението започва да цъфти след средата на месец май и през първото десетдневие на юли е готова за извличане на маслото в специални дестилатори.
България е най-големият в света производител на ароматното масло от лавандула с годишно производство от около 200 кг. Близо 80-85% от произведеното масло намира добър международен прием, както в страните от ЕС, така и в трети страни.
Вътреобщностните доставки на българско лавандулово масло за Франция за поредна година са с най-голямо количествено и стойностно изражение.
През 2017г. на френския пазар са реализирани почти 50% от целия експорт от този продукт. Нараства търсенето на лавандулово масло за САЩ – с изнесени 38,1 тона през същата година.
В сайта на Agrozona.bg ще намерите актуална информация за отглеждането на лавандула в България, ще прочетете за преработката на културата, ще получите данни за пазарната реализация на лавандуловото масло, както и за новите тенденции в сектора.
Българското розово масло е сред най-скъпите в Швейцария и продължава да изпреварва конкуренцията от […]
Празникът на Лавандулата, етерично-маслените растения и лечебните билки започва днес в Карлово. На него […]
Около 15 000 стръка лавандула са изкоренени от нива край добричкото село Одринци при […]
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов посети дестилерията за етерични масла “Есетере” […]
Национален фестивал на лавандулата, фолклорни събори, форуми на класическата музика са част от календара […]
По мерките и схемите на директните плащания за Кампания 2017 година от Държавен фонд […]
Дестилерия за преработка на етерично-маслени култури има намерение да изгради в Балчик фермер от […]
Климатичните условия и непрекъснатите валежи повлияха лошо на реколтата от лавандула. Това коментира Веселина […]
Над 20 792 тона лавандула прибраха стопаните в Добричка област в края на кампанията […]
Повече площи с лавандула са засети през 2018 г., което може да се сравни […]
Нова дестилерия край Тервел ще преработва по 15 тона лавандула на ден, съобщават от […]
През първите 7 месеца на 2018 г. плододаващите площи с лавандула са 103 363 дка, […]
Лавандулова работилница за децата ще зарадва малчуганите отново в Генерал Тошево по време на […]
Добивите от лавандула в Добричка област са по-ниски от миналогодишните. Средният добив, който стопаните […]
Национален фестивал на лавандулата ще се проведе на 14 юли в село Средно Градище, […]