На прага на кампанията по прибиране на реколтата от лавандула множество производители не са настроени оптимистично. Притесненията им са свързани както с добивите и качеството на лавандуловия цвят, така и с възможностите за пазарна реализация на лавандуловото масло.
„Климатът не беше благоприятен за развитие на лавандуловия цвят – няма дъждове и достатъчно високи температури. Поради това добивите няма да са високи и ще има отражение в качеството на маслото“, коментира за „Агрозона“ Петър Христов, председател на УС на Национална асоциация на производителите на етерични масла.
„В предходни години съм имал поръчки за около 4 000 дка разсад, а тази година почти липсват поръчки“, посочва лавандулопроизводителят, който продава също разсад. „Подготвяме се за жътва. Площите с лавандула в Добруджа са около 75 000 дка. Засега не очакваме особени трудности при прибирането на реколтата, свързани с коронавируса“, казва Петър Христов и допълва, че няма и липса на работна ръка през този сезон.
Залежало лавандулово масло в страната има от 2018 година, посочва той и казва, че не е оптимистичен за реализацията на ценния продукт и през тази година. Значително свиване има на пазара в САЩ, затова производителите насочват вниманието си към Китай. Без съдействие от държавата и министерски съвет за пазарна реализация на българското масло, производителите са обречени, по думите на лавандулопроизводителя.
Според него в България липсва лаборатория за изследване на лавандуловото масло, а анализите в чужбина не са по финансовите възможности на българските производители. Също така трябва да се прави анализ на всяка пратка, защото не можеш да хаморираш цялото количество масло, което си закупил от различни производители. Ако един от тези производители е недобросъвестен и даде масло с лошо качество, се замърсява цялото количество хаморирано масло“, обяснява Петър Христов.