Овощарство

Овощарство – това е традиционен поминък в България. Производството на плодове е развито във всички райони на страната, като според климата се определят и характерните за региона култури.

Сред най-атрактивните овощарски видове у нас се отглеждат ябълки, череши, сливи, джанки, праскови и нектарини.

В кои райони се произвеждат най-много плодове

Водещо място в производството на плодове заема Югоизточният район – 27,4% от общото производство, следван от Южен централен район с 22,4% и Северен централен район с 19,9%. В Югоизточния район е съсредоточено производството на праскови и череши, в Южния централен район – производството на круши, ябълки и сливи и джанки, а в Северния централен район се произвеждат традиционно кайсии.

Прочети повече

Всички публикации от Овощарство

Няма ли цинк, листа и плодове са с петна

Овощните култури, както и всички други растения често реагират недостига ли някакъв

Растителна защита в зеленчуци и овощни от Corteva Agriscience™

Corteva Agriscience™ представя продуктово портфолио на растителна защита при зеленчуци и овощни.

По време на пандемията: Скок в консумацията на ябълки

Годишно хапваме по над 15 кг на глава от населението Благодарение на

Производители на черупкови култури: Мястото ни е сред приоритетните сектори

Производителите на черупкови плодове са силно разочаровани, че секторът не е определен

Още три дни приемат документи за кредити за градинари и овощари

Лихвата е 1,5 % годишно До 12 март 2021 г земеделските стопани

Отмъщение в Брезнишко: Отсякоха 160 плодни дръвчета на по 11 години

Неизвестни злосторници са отсекли 160 дръвчета от овощната градина на председателя на

Най-строгата резитба на прасковата е първата

Най-доброто време за провеждането на пролетната резитба на прасковата се смята периодът

Агротехнически дейности в края на февруари- третиране на костилкови и семкови видове

През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от средноденонощни температури около и

Учени показват примерни схеми за борба с болести и неприятели при черешата,...

Учени от Института по земеделие в Кюстендил към Селскостопанска академия ще покажат

Новите овощни градини с подпомагане в бъдещата ОСП

Условие е да се използва сертифициран посадъчен материал при създаването им За

РЕКЛАМА