Зеленият и цифров преход за стопаните ще се случи само при достатъчно компенсации

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Трябва да бъдат демонстрирани ползите от този преход, на това залага България по време на неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие

Министрите на земеделието на държавите членки на ЕС ще проведат дискусия на тема: ,,Новите технологии като инструмент за по-устойчиво селско стопанство в условията на измененията на климата“ по време на Неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе в периода 3 – 5 септември 2023 г. в гр. Кордоба, Кралство Испания. Правителството одобри позицията на България за предстоящото заседание.

В позицията на страната ни се посочва, че трябва да бъдат положени усилия за демонстриране на ползите от двойния преход, както зелен, така и цифров, за самите фермери. Това ще стане възможно единствено, ако има гаранция на национално и европейско ниво за достатъчна компенсация на земеделските стопани за положените допълнителни усилия и запазвайки тяхната конкурентоспособност. Следва да се работи за осигуряване на селскостопанска продукция с внедрени иновации, която да осигури устойчива и здравословна храна, фураж и суровини за биоикономиката. По този начин ще се позволи преходът към по-екологични и социално-икономически устойчиви селскостопански системи.

По отношение на новите геномни техники в позицията на България се посочва, че са неоспорими потенциалните предимства, които предоставят, заедно с прецизното земеделие и дигитализацията, и другите иновации в селското стопанство. Необходимо е да се създадат предпоставки за съвместно съществуване на тези продукти с конвенционалното и биологично земеделие, както и да се осигури равноправен достъп до генофонда за провеждане на селекционна дейност и недопускане на патентни ограничения в това отношение. Така ще се гарантира, че европейското селско стопанство ще се възползва от резултатите от изследванията, използващи нови геномни техники.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements