Вследствие на глобалното затопляне зеленчуците ще се срещат по-рядко навсякъде на нашата планета, ако не бъдат отгледани по-резистентни видове, предупредиха учени, цитирани от Франс прес. Повишаването на температурите с 4 градуса по Целзий, което е очаквано през 2100 г., ще намали реколтите в Южна Европа и обширни територии от Африка и Южна Азия със средно 31 процента, сочат резултатите от изследване. Вследствие на глобалното затопляне зеленчуците ще се срещат по-рядко навсякъде на нашата планета. С по-топлия въздух и по-малките водни ресурси може да се обясни това намаляване с близо една трета на реколтите от зеленчуци, които са от съществено значение за здравословното хранене.
За да стигнат до тези заключения, учените са анализирали резултатите от 174 изследвания за влиянието на околната среда върху реколтите и съдържанието на хранителни вещества в зеленчуците от 1975 г. насам.
“За пръв път събрахме всички доказателства за влиянието на климатичните промени върху реколтите и качеството на зеленчуците“, поясни Алън Дангур от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина. „Анализът ни показва, че ако тенденцията се запази, климатичните промени значително ще намалят наличието на тези важни храни по света. Трябва да се вземат спешни мерки, включително да се подкрепи по-резистентното към климатичните промени земеделие”.
Друго изследване фокусира вниманието върху царевицата – най-отглежданата култура на планетата. Големи износители на церевица са САЩ, Бразилия, Аржентина и Украйна. Резултатите показват, че ако температурите се повишат с 4 градуса Целзий до края на този век, вероятността тези четири големи износители на царевица да имат няколко поредни лоши години ще е 86-процентна.