Огнище на болестта антракс е обявено в село Оброчище, община Балчик, след като от Регионалната здравна инспекция в Добрич са подали сигнал за починала от болестта жена.
Вероятният източник на заразяване е болна овца, която е била заклана в лично стопанство в село Оброчище, съобщи Българската агенция по безопасност на храните. Животното е било във видимо недобро здравословно състояние, но стопаните му не са информирали официалния ветеринарен лекар.
При разфасоване на месото, стопаните на овцата са се порязали, което е и най-вероятният начин на заразяването. Лабораторните проби на месото, което собствениците са съхранили във фризер, показват наличие на антракс. Към момента в село Оброчище са ваксинирани 567 овце, 3 кози, 8 говеда и 4 коня. Предстои ваксина да бъде поставена на още около 150 кози.
Последният случай на антракс в землището на Балчик, Добричка област, е от 1986 година. През август там е извършена редовната ваксинация срещу заболяването. През 2012 и 2014 г. случаи на болни от антракс животни имаше е в шуменското село Загориче.
Българска агенция по безопасност на храните призовава животновъдите да не предприемат клане на животни, без да са уведомили официалния ветеринарен лекар, който отговаря за стопанството им.
Заразяването с антракс обикновено става от болни селскостопански и диви животни, които заедно с изпражненията си отделят бацили в почвата. Там те се превръщат в спори и могат да запазят жизненоспособността си десетки години. Заразата може да възникне при контакт контакт с умрели животни, при обработка на кожа от болни животни, след вдишване на спори при извършване на различни дейности в животновъдството, както и при поглъщане на месо от болни от антракс животни.
Антраксът може да се предава по въздуха, чрез вода, храна, почва, чрез предмети от външната среда, дори чрез кръвосмучещи насекоми. В над 90% от случаите болестта при хората има кожна форма. Заболяването протича тежко и трябва да се лекува незабавно. 20 на сто от заболелите от антракс умират./Агроновините/